Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çağdaş Gazeteciler: 24 temmuz mücadele günüdür”

Çağdaş Gazeteciler Derneği, sansürün

Çağdaş Gazeteciler Derneği, sansürün kaldırılmasının yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Dernek, 24 Temmuz’un “Basın Bayramı” olarak kutlanmasının yerini, “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anılmasının gerektiğini belirtti.
Açıklamada, 24 Temmuz 1908 tarihinde Sultan Abdülhamit’in istibdadının son bulduğu ve basında sansüre son verildiği hatırlatıldı. Bu tarihin, gazetecilerin ve gazetelerin daha iyi koşullarda devam edebildiği ve “basın bayramı” olarak kutlandığı gün olarak kabul edildiği vurgulandı.
Dernek, İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sansürden büyük oranda kurtulan gazetecilerin, o günden bugüne iktidardaki ve iktidar dışındaki siyasi aktörlerin hedefinde olmaya devam ettiğini belirtti. Bugünkü koşulların, 24 Temmuz’u “Basın Bayramı” olarak değil, “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anmayı gerektirdiğine dikkat çekti.
Açıklamada, günümüzde sansürün birçok şekliyle mesleği tehdit ettiği ifade edildi. Sansürün sadece haberin engellenmesi olmadığını, gazetecilerin sendikasızlaştırılması, kazanılmış hakların yok edilmesi, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılması, haber yazarken başlarına bir iş geleceği endişesi, basın kartı verilmemesi, davalar, soruşturmalar ve tutuklamalar gibi unsurları da kapsadığı vurgulandı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği, AKP iktidarı döneminde sansürün, belki de Abdülhamit döneminin ardından en çok uygulandığı ve kurumsallaştığı dönemi yaşadığını ifade etti. Tesis edilen kurumlar, medya sahiplik yapısına müdahaleler, sansür yasaları, tehditler ve gazetecilerin görevini engelleyen uygulamaların, sansürün görünür ve görünmez biçimlerini oluşturduğunu belirtti.
Son olarak, dernek, bu zor şartlar altında onurlu bir şekilde mesleğini yapmaya çalışan gazetecileri “mücadele gününü” kutlayarak, tüm gazetecileri ve halkı sansür karşısında birlikte mücadele etmeye çağırdı. – Yusuf Cemil Karaçay-