Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir okyanus küçülürken diğeri büyüyor

Son yapılan Ulusal Arktik

Son yapılan Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde deniz buzundaki azalma dikkat çekti. Seferdeki incelemelerde, 2023 ve 2024’ün haziran ayları arasındaki deniz buzu dağılımında, neredeyse Akdeniz Bölgesi kadar büyük bir azalma gözlemlendi. Bu azalmanın Türkiye’nin 8’de 1’i büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

 

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Arktik Okyanusu’nun sınırlarının daraldığı, deniz buzlarının azaldığı ve okyanus canlılarının göç ettiği belirlendi. Arktik Bölgesi’ndeki bu değişim, Atlantik Okyanusu’nun etkisiyle yaşanıyor.

 

Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, Arktik bölgesindeki sıcak su akıntılarının, özellikle Atlantik Okyanusu’nun etkisiyle büyük değişimlere yol açtığını belirtti. Başar, bu durumun “Atlantifikasyon” olarak adlandırıldığını ve Arktik Okyanusu’nun Atlantik Okyanusu’na yavaş yavaş yenildiğini ifade etti.

Başar, Atlantik’ten gelen suyun Arktik Okyanusu’nda deniz buzunun oluşumunu engellediğini ve bu nedenle Arktik bölgesindeki buzulların eridiğini vurguladı. Deniz buzunun azalmasıyla birlikte okyanus akıntı rejiminin değiştiğine dikkat çekti.

 

Arktik Bölgesi’nde yaşayan canlıların daha kuzey bölgelerine göç ettiği, Atlantik Okyanusu’nda ise Arktik canlılarının yerini aldığı belirtiliyor. Özellikle Barents Denizi’nin Atlantifikasyon etkisi altında olduğu ifade ediliyor. Bu durum, Arktik Okyanusu’nun sınırlarını küçültürken Atlantik Okyanusu’nun sınırlarını genişletiyor.

 

Prof. Dr. Başar, deniz buzlarının azalmasının Albedo etkisiyle global ısınmayı artırdığını ve yeni koyu renkli alanların güneş ışığını daha fazla emdiğini belirtti.

 

Antarktika ve Arktik’teki buzul kütlelerinin hızla eridiğine dikkat çeken Başar, Bresvelbreen Buzulu’ndaki nehirler şeklindeki akan suların bu erimenin acı bir göstergesi olduğunu söyledi. Buzulların erimesinin dünya üzerindeki iklim sistemine olumsuz etkilerde bulunduğunu ifade etti.

 

Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler, deniz suyu örneklemeleri ve meteorolojik gözlemlerinin yanı sıra uydu verileriyle deniz buzu dağılımını takip ettiklerini belirtti. Ocak 2023 ve Ocak 2024 arasında deniz buzu dağılımında küçük bir artış gözlemlenirken, haziran ayında geçen yıla göre deniz buzunda azalma yaşandığı ifade edildi.

Işıler, deniz seviyesindeki yükselmenin bir göstergesi olarak buzul kopmalarının da dikkat çektiğini belirtti. Alınan veriler, deniz buzu yoğunluğundaki azalmaların küresel iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

 

Küresel iklim değişikliği, Arktik ve Atlantik Okyanusu arasındaki dinamikleri önemli ölçüde etkiliyor. Arktik Okyanusu’nun küçülmesi ve Atlantik Okyanusu’nun genişlemesi, deniz buzlarının azalması, okyanus akıntı rejimindeki değişiklikler ve canlı göçleri gibi sonuçları beraberinde getiriyor. Bu değişimlerin global iklim sistemi üzerindeki etkileri, bilim insanları tarafından yakından izlenmeye devam ediliyor. -Volkan İcil-