Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimde kalite krizi

Türkiye’deki üniversitelerde profesör eksikliği,

Türkiye’deki üniversitelerde profesör eksikliği, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre, devlet üniversitelerinde 1500’e yakın bölümde profesör bulunmuyor. Bu durum, ebelik, hemşirelik, hukuk ve çeşitli mühendislik programları gibi kritik alanlarda büyük bir eksikliğe işaret ediyor.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, AKP’nin her ile üniversite açma politikası sonucunda ortaya çıkan bu tablo, 129 devlet üniversitesindeki 6 bini aşkın bölümü etkilemiş durumda. Neredeyse bu bölümlerin beşte birinde hiç profesör bulunmazken, 1050 bölümde doçent eksikliği yaşanıyor. Vakıf üniversitelerinde ise durumun ne kadar vahim olduğu konusunda bilgiler yetersiz.

Özellikle hukuk fakülteleri büyük bir profesör açığı ile karşı karşıya. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi yeni açılan ve eleştirilen kurumlarda bile profesör bulunmuyor. Mühendislik fakültelerinde de benzer bir durum söz konusu. Örneğin, bilgisayar mühendisliği bölümünde 35 üniversitede profesör bulunmuyor.

Sağlık yönetimi ve sosyal hizmetler bölümleri de benzer sorunlarla karşı karşıya. Sağlık yönetimi bölümlerinin üçte birinde, sosyal hizmetler bölümlerinin ise yarısında profesör bulunmuyor. Hemşirelik ve ebelik bölümleri de bu eksiklikten nasibini almış durumda.

Eğitim fakülteleri de aynı kaderi paylaşıyor. 200’den fazla öğretmenlik bölümünde profesör eksikliği yaşanıyor; özellikle sosyal bilgiler ve özel eğitim öğretmenliği gibi alanlarda profesör sayısı sıfıra düşmüş durumda. – Yusuf Cemil Karaçay-