Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, askıya çıkarılan Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İnceciköz, “Şu an askı ilandayız ve itirazları değerlendiriyoruz. Planlama alanımızın 307 hektarlık kısmında sadece yüzde 10 oranında itiraz aldık. Bu durum, işimizi ne kadar doğru yaptığımızı gösteriyor. Yüzde 10’luk kısmın itirazlarını da önemsiyoruz” dedi.
İnceciköz, itirazların bazıları makul ve kabul edilebilirken, bazılarının makul olmadığını belirtti. Ayrıca, “Deprem gerçeğinden uzaklaşmadan, burada yaşanılan acıların bir daha yaşanmamasını sağlayacak şekilde, tarihi kent merkezini koruyacak ve insanların kentsel hafızasında yer etmiş yerleri yeniden canlandıracak bir planlama yapıyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye Tasarım Vakfı ile ortak yürütülen bu planlama çalışmasının, Hatay ve Antakya’nın geleceği için olumlu sonuçlar doğurmasını umduğunu ifade etti.
İnceciköz, askıya çıkarılan Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’yla ilgili itirazları değerlendirmek üzere Hatay Vali Yardımcısı Cafer Ekinci başkanlığında, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri, oda temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlarla AFAD Koordinasyon Merkezi Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. – Yusuf Cemil Karaçay-