Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazine Bakanlığı’ndan mükelleflere kolaylıklar

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mükelleflere yönelik önemli kolaylık sağlayacak yeni uygulamaları duyurdu. Şimşek, “Gider pusulasını elektronik ortama taşıyoruz, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyoruz, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyoruz ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz.” dedi.

 

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen yeni uygulamalara ilişkin bilgi verdi. Şimşek, bu kapsamda mükelleflere yönelik bir dizi tebliğ taslağı hazırladıklarını ve taslakları yakında görüşe açacaklarını belirtti.

 

Mükelleflerin yükümlülük ve maliyetlerini azaltmak için çeşitli adımlar atacaklarını vurgulayan Şimşek, “Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla çeşitli uygulamalar devreye alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

1,6 Milyon Mükellefi Etkileyen Ba-Bs Bildirimleri Kaldırılacak

Yeni uygulamalardan biri, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2008 yılından itibaren aylık olarak sundukları Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması olacak. Şimşek, bu bildirimlerin ihtiyaç duyulmasının, elektronik belge uygulamaları ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleşmesiyle azaldığını belirtti. Yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren bu formların kaldırılmasının planlandığını duyurdu.

 

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler e-Defter Kullanacak

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına geçişi genişletilecek. Şu anda yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamı genişletilerek, toplamda 1 milyon mükellefin bu uygulamaya dahil olması öngörülüyor. Ayrıca, e-Defterlere ilişkin berat dosyalarının gönderilme sürelerinde değişiklik yapılacak.

 

Elektronik Belge Uygulamaları Yaygınlaştırılacak

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenen fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanacak. Şimşek, gider pusulasının da elektronik ortama taşınacağını belirterek, “Bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, hem zaman hem de kağıt, toner ve posta ücreti gibi masraflardan tasarruf sağlıyor.” dedi. Ayrıca, bu yıl için 6.900 lira olan fatura düzenleme limitinin altındaki faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi hedefleniyor.

 

e-Tebligat ile Posta Masraflarından 9 Milyar Lira Tasarruf

2016 yılında devreye alınan e-Tebligat uygulaması, bugüne kadar 166,5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edilmesini sağladı. Bu sayede posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildi. Şimşek, e-Tebligat sisteminin, çeşitli kamu kurumları tarafından da kullanıldığını ve araç satın alanların da uygulamaya dahil edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

 

Mali Müşavirlere Yetki Kolaylığı

Vergi mükelleflerinin yükümlülüklerinin büyük kısmını yerine getiren mali müşavirlere yönelik olarak, Dijital Vergi Dairesi’nde işlem yapabilme yetkisi verilecek. Mükellefler, mali müşavirlerini dijital platformda yetkilendirerek, bu kişilerin kendi bilgileriyle mükelleflerin işlemlerini yapabilmesini sağlayacak.