İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’de kayıtlı Suriyelilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 3 milyon 103 bin Suriyeliden 729 bininin adreslerinin bulunamadığını duyurmuştu. Yerlikaya, bu kişilere adres güncelleme için 90 gün süre verdiklerini ve henüz adres bilgilerini güncellemeyenlerin sistem tarafından askıya alınacağını belirtti.
“Son Gong, Son Durak”
Yerlikaya, yeni sığınmacı politikalarını “Son gong, son durak” olarak tanımlayarak, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere yönelik sürelerin kısıtlandığını ve kamu hizmetlerinin askıya alınacağını vurguladı. Bu kişilere hastane ve okul gibi kamu hizmetleri sunulmayacak, ancak sağlık ve eğitim gibi acil durumlar için geçici çözümler sunulacak.
Frontex Verileri Üzerinden Açıklama
Yerlikaya, Frontex’in verilerine atıfta bulunarak, Avrupa’ya son beş yılda 996 bin Suriyelinin geçtiğini ve Türkiye’de adres bilgileri bulunamayan 729 bin Suriyelinin bu kişilerden biri olabileceğini ifade etti. Frontex, Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa’ya geçiş yapan Suriyeliler hakkında veri sağlamıştı.
İkamet İzinleri Artık Noterlerden Alınacak
Yerlikaya, göç idarelerinde oluşan kuyrukların sona erdirilmesi için yeni bir proje başlattıklarını ve bundan böyle ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı.
Çipli Kimlik Projesi
Bakan Yerlikaya, geçici koruma statüsü kazanan Suriyelilerin kimlik kartlarının çipli hale getirileceğini belirtti. Bu kimliklerin taklit edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Darphanede kimlik basımına başlandığı bildirildi.
Türk Vatandaşlığına Geçiş
Son olarak, 2022 Haziran’dan itibaren yeni Suriyeli kayıtlarının yapılmadığını, ancak 13 yılda 238 bin 733 Suriyelinin Türk vatandaşlığına geçtiğini belirtti. Türkiye’de doğan Suriyeli çocuklara ise vatandaşlık verilmediği ifade edildi.