Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sert eleştiri: “Bilimsel Eğitim Tehlikede”

Eğitim Sen Hatay Şubesi,

Eğitim Sen Hatay Şubesi, ÖSYM tarafından açıklanan 2024-YKS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sert bir eleştiride bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205’inin tercihlerini sunduğu ve 987 bin 388 adayın tercihlerine yerleşerek kayıt hakkı kazandığı belirtildi. Ancak, devlet ve vakıf üniversitelerinde önemli sayıda kontenjanın boş kaldığı ifade edildi.

Eğitim Sen, AKP hükümetinin eğitimdeki bilimsel niteliği zedeleyen politikalarını eleştirdi. Açıklamada, fen ve matematik derslerinin saatlerinin kısaltılması, din derslerinin zorunlu seçmeli hale getirilmesi ve seçmeli yabancı dil uygulamasının kaldırılmasının, eğitimdeki bilimsel yaklaşımı yok ettiği vurgulandı. Ayrıca, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında yapılan müfredat değişikliğiyle laik ve bilimsel eğitimin son kırıntılarının ortadan kaldırılmak istendiği ifade edildi.

Eğitim Sen açıklamasında, Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmenlik mesleğini küçümseyici açıklamalarına da dikkat çekti. Fen ve matematik öğretmenliği bölümlerindeki tercih düşüşünün, öğretmenlik mesleğinin geleceksiz ve değersiz görülmesinin bir yansıması olduğu ifade edildi. Bakanlığın, öğretmenlik mesleğinin prestijini yükseltmek ve eğitim kalitesini artırmak yerine “öğretmen akademileri” gibi projelere odaklanmasının yetersiz olduğu vurgulandı.

Üniversite kayıtlarının 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacağı, elektronik kayıtların ise 19-21 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirileceği duyuruldu. Ek tercih takvimi ve kontenjanların ise 23 Ağustos’tan itibaren açıklanacağı belirtildi. Eğitim Sen, öğrencilerin karşılaştığı zorlu süreçlere ve artan yaşam maliyetlerine dikkat çekti.
Eğitim Sen, hükümetin üniversite öğrencilerinin karşılaştığı borç, zam, katkı payı ve işsizlik gibi sorunlara odaklanarak etkin politikalar üretmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, üniversitelerde nitelikli eğitim ve güvenli bir öğrenim ortamının sağlanması için acil adımlar atılması gerektiğinin altı çizildi. – Yusuf Cemil Karaçay-