Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tedavi gören kaplumbağalar denize salındı

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, tedavi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, tedavi süreçleri tamamlanan 4 yeşil deniz kaplumbağası ve 1 caretta caretta denize bırakıldı. Kaplumbağalar, Deniz Mahallesi sahiline götürülerek doğal yaşam alanlarına kavuşturuldu.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından tedavi edilen kaplumbağalar, Deniz Mahallesi’ndeki etkinlikte suyla buluşturuldu. İsimleri “Filistin”, “Gazze”, “Özgür-1”, “Özgür-2” ve “Özgür-3” olarak belirlenen kaplumbağalar, etkinlikte veterinerlik fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla denize salındı.

Merkezin koordinatörü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, bu yıl merkeze 8 yaralı kaplumbağanın geldiğini belirtti. Tedavileri tamamlanan 1 caretta caretta ve 4 yeşil deniz kaplumbağasının doğal yaşam alanlarına kavuştuğunu vurgulayan Altuğ, isimlerin Filistin ve Gazze’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla verildiğini ifade etti.

Altuğ, kaplumbağaların yaralanmalarının genellikle sahipsiz köpekler, bot travmaları, olta ve trol ağlarına takılma veya köpek balığı saldırıları nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca, çöp poşetlerinin yutulmasının da mide ve barsaklarda tıkanıklığa neden olarak ölümlere yol açtığını belirtti. Sahillerin temiz tutulması ve çöp poşetlerinin atılmaması gerektiğini vurgulayan Altuğ, yumurtlama kumsalları çevresinde başıboş köpeklerle ilgili önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Nuri Akın, yavru kaplumbağaların rahatsız edilmemesinin önemine dikkat çekti. – Volkan İcil-