Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TVHP: ‘’Hayvan Kanunu Yetersiz’’

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHP)Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Partinin açıklamasına göre, kanundaki değişiklikler hayvanlara karşı işlenen suçlar ve haksız eylemler için öngörülen cezaları değiştirmemiştir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesi, sahipli veya sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar için belirlenen cezaları korumaktadır. Bu maddede, sahipsiz bir hayvanı kasten öldürme, işkence yapma, acımasız muamelede bulunma, hayvan dövüştürme ve cinsel saldırıda bulunma gibi fiiller hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Ayrıca, bu suçların birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenmesi durumunda cezanın yarı oranında artırılması hükmü de geçerlidir. Suçlara azmettirenler ise Türk Ceza Kanunu’nun 38. maddesi uyarınca cezai sorumluluk taşımaktadır.

Açıklamada öne çıkan bir diğer konu, ötanazi uygulamalarının sınırlandırılması oldu. TVHP, 5199 sayılı Kanun’un sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü için öldürülmesini veya itlaf edilmesini düzenlemediğini vurguladı. Kanun değişikliği ile atıf yapılan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9/3 maddesi, ötanaziyi yasaklamış ve yalnızca tıbbi gereklilikler durumunda yapılmasına izin vermektedir.

TVHP, devletin hem insanları hem de hayvanları koruma sorumluluğu taşıdığını belirterek, hayvanlara karşı işlenen suçların etkili bir şekilde cezalandırılmasının ve şiddetin engellenmesinin önemini vurguladı. Kanundaki değişikliklerin, hayvanlara eziyet etme, işkence yapma ve öldürme yetkisi vermediğini, bu tür eylemler için hapis cezası öngörüldüğünü topluma anlatmak gerektiğini belirtti.
Parti, sahipsiz hayvan popülasyonu için yapılan düzenlemenin, bilimsel temellere dayanmadan, muğlak ifadeler içeren bir yaklaşım sergilediğini ifade etti. Bu nedenle, mevcut kanunun toplumsal barış, sağlık ve huzuru bozduğunu belirterek, 2004 yılında yürürlüğe giren ancak uygulanmayan Hayvanları Koruma Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanması için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini ve bu süreçte üretim, kaçakçılık ve satışın engellenmesi için çalışmaların derhal başlatılması gerektiğini vurguladı. – Volkan İcil-