Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çalışkan’dan ‘Carry Trade’ Uyarısı: Ekonomik Riskler Kapıda!

Saadet Partisi Hatay Milletvekili

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne carry trade uygulamalarının Hazine’ye maliyetini sorgulayan bir soru önergesi sundu. Çalışkan, Türkiye’deki ekonomik politikaların carry trade işlemlerini cazip hale getirdiğini belirterek, bu durumun ülke ekonomisine yaratabileceği olası zararlara dikkat çekti.

Yüksek Enflasyon ve Döviz Kuru Endişesi

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonun %69,53, dolar kurunun ise son bir yılda %25 arttığını vurgulayan Çalışkan, mevcut para, faiz ve enflasyon politikasının bilinçli bir şekilde sürdürüldüğünü iddia etti. Bu politikanın, düşük faizle alınan dövizin yüksek faizle borç verilmesi anlamına gelen carry trade uygulamasını yaygınlaştırdığına dikkat çekti.

Hazine’ye Etkisi Ne Olacak?

Soru önergesinde, carry trade uygulamasına yönelik kısıtlamalar olup olmadığını, yabancı yatırımcılardan elde edilen gelirler ve vergi oranlarını, Hazine’ye verebileceği muhtemel zararlar için alınan önlemleri, carry trade’in banka mevduatları içindeki oranını ve tutarını sorguladı. Çalışkan, önergesinde carry trade üzerinden Türkiye’den çıkan ve çıkması öngörülen döviz miktarını, bu durumun finans sistemi için sürdürülebilirliğini ve 2001 krizi benzeri sonuçların önüne geçmek için alınacak önlemleri de gündeme taşıdı.

Döviz Kuru ve Enflasyonla Mücadele

Milletvekili, döviz yükselişine karşı alınan tedbirleri, faiz politikasının TL mevduatlarını teşvik edip etmediğini, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında Hazine’den yapılan ödemelerin toplam tutarını ve Merkez Bankası rezervlerinin kaynağını da mercek altına aldı.

Ciddi Ekonomik Risk Uyarısı

Son ekonomik verilere atıfta bulunan Çalışkan, Türkiye’nin ekonomik gidişatına dair endişeleri bir kez daha gündeme taşıdı. Carry trade gibi uygulamaların kontrol altına alınmaması durumunda ülke ekonomisinin ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu. – Duygu Ertaş-