Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem bölgesi Hatay’da bebek ölümleri arttı

Türk Tabipleri Birliği (TTB)

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Şubat 2023 Depremleri 18. Ay Raporu’nu Hatay’da düzenledikleri basın toplantısında açıkladı. Raporda, deprem bölgesinde bebek ölümlerinin belirgin bir şekilde arttığı vurgulandı.

Hatay’da, deprem öncesinde binde 10 olan bebek ölüm oranının, deprem sonrası binde 20.3’e yükseldiği belirtilirken, diğer illerde de benzer artışların yaşandığı ifade edildi. Malatya’da bebek ölüm oranı binde 10.4’ten 11.5’e, Gaziantep’te 15.9’dan 17.7’ye, Kahramanmaraş’ta 11.6’dan 20.8’e ve Adıyaman’da ise 10.7’den 23’e çıkmış durumda.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, açıklamada bulunarak, doğal afetlerin insan eliyle, özellikle de sorumluluklarını yerine getirmeyen yöneticiler tarafından felakete dönüştüğünü belirtti. Azap, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası yayımlanan raporlardaki sorunların 25 yıl sonra daha da derinleştiğini vurguladı. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine yol açtığını, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamu binalarında yürütülmediğini ve halkın sağlık hakkına erişiminin kısıtlandığını ifade etti.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, sağlık otoritesinin yaşadıkları sorunlara duyarsız kaldığını belirterek, Kayseri örneği üzerinden deprem bölgesindeki olumsuz koşulları eleştirdi. SES Hatay Şube Eş Başkanı Nilgün Yeniocak, depremin yarattığı sorunlara rağmen sağlık hizmetlerini sürdürdüklerini ve toplumu umudu kaybetmeden mücadele etmeye devam ettiklerini ifade etti.

Raporu sunan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Kanatlı, sağlık sistemindeki yıkımı detaylı verilerle paylaştı ve TOKİ projelerinde sağlık kurumlarına yeterli yer ayrılmadığını belirtti. Ayrıca, çevre sağlığının ihmal edildiğini ve afet yönetiminde demokrasinin önemine dikkat çekti.

TTB Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi Akademisi adına söz alan Dr. Mehmet Zencir, raporun sahadaki sağlık emekçilerinin kolektif emeğiyle hazırlandığını ve afet yönetiminde toplumun bilgisinin önemine vurgu yaptı.

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ise, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın Şubat 2023 depremlerinde yarattığı yıkımlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini sunmayı sürdüreceklerini ifade etti. – Volkan İcil-