Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Telegram’ın kurucusu gözaltında

Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın

Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alındı. Euronews’ün aktardığına göre, 39 yaşındaki işadamı Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alındı. Durov’a bu sırada koruması ve kız arkadaşı olduğu belirtilen bir kadın eşlik ediyordu.

Fransız makamları, Durov hakkında bir arama emri bulunduğunu ve Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık gibi suçlar için kullanıldığı gerekçesiyle Durov’u bu suçların ‘ortağı’ olarak gördüklerini belirtti.

Rusya’dan Tepkiler: “Siyasi Motivasyon Var mı?”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin Rusya’nın Telegram’a 2018’de erişim engeli getirmesini eleştirdiğini hatırlatarak, “Bu sefer Paris’e çağrıda bulunarak Durov’un serbest bırakılmasını talep edecekler mi yoksa dillerini mi yutacaklar?” şeklinde yorumda bulundu.

Rus milletvekili Vladislav Davankov ise, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a çağrıda bulunarak Durov’un gözaltına alınmasının siyasi gerekçelerle yapılmış olabileceğini belirtti.

Telegram ve Eleştiriler

2013 yılında Rus milyarder kardeşler Nikolai ve Pavel Durov tarafından Moskova’da geliştirilen Telegram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında kendine zemin bulamayan aşırı siyasi hareketler için bir sığınak haline geldiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Birçok ülkede bu sebeplerden ötürü kullanımı yasaklanmış veya kısıtlanmıştır.

Fransız hükümeti, bakanlıklardan WhatsApp, Telegram ve Signal yerine Fransız mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını istemişti.

Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağlamakta ve gruplarla iletişimi kolaylaştırmakta öne çıkıyor. Ancak bu özellikler, suç örgütlerinin ve diğer grupların emniyet güçlerinin dikkatini çekmeden haberleşmelerine olanak tanıdığı için eleştirilmekte. Telegram, diğer uygulamaların aksine hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesinin soru işaretleri yaratması üzerine Telegram kullanıcılarının sayısı yarım milyarı aşmıştı. – Volkan İcil-