2011’de meydana gelen yıkıcı depremlerin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, Van’da 100’ü aşkın aile hala konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Van’ın merkez ilçelerinden Tuşba’nın Seyrantepe mahallesindeki konteyner kent, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerindeki 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremler sonrası kuruldu. Aradan geçen yıllara rağmen, bu alan hâlâ aynı yerde kalıyor ve burada yaşayan aileler hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Konteyner kentte yaşayan aileler, zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya. Üç çocuğuyla birlikte 13 yıldır konteyner kentte yaşayan Semra Özkaya, yaşadığı ekonomik sıkıntıları şu sözlerle dile getiriyor: “Ben 13 yıldır burada yaşıyorum. Meğerse hiç ev hayatı yaşamamışım. Bazen babamın evine gidiyorum, saray gibi geliyor. Üç tane çocuğum var, üçü de burada doğdu. İkisi okula gidiyor. Okulun çocuklardan bazı istekleri oluyor, alamıyoruz. Mesela üniforma istediler ama onu da alamıyoruz. Devlet çocuklara kitap veriyor ama okul bazen başka kitaplar da istiyor, testler istiyor. Onları da alamıyoruz. Çocuklarım her şeyden geri kalıyor. Dördüncü sınıfa giden çocuğum bile halen bir şey öğrenemedi. Daha fazla nasıl gönderebilirim okula?”
Konteyner kentteki yaşam, ekonomik zorluklar ve eksik eğitim imkanlarıyla mücadele eden aileler için günlük yaşamı daha da zorlaştırıyor. Bu ailelerin yaşadığı zorluklar, konteyner kentteki yaşamın sürdürülebilirliğini sorgulayan bir gerçek olarak öne çıkıyor. – Volkan İcil-