Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Manipülatif fiyatlara ceza kıskacı

Ticaret Bakanlığı, manipülatif fiyat

Ticaret Bakanlığı, manipülatif fiyat artışı yapan ve yetki belgesiz emlak ticareti gerçekleştiren 2036 kişiye toplamda 126 milyon TL ceza uyguladı. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile emlak ilanlarına getirilen yetki doğrulama uygulamasının 2025 yılı itibarıyla zorunlu hale gelmesi bekleniyor.
Emlak ilanlarına ilişkin yeni düzenleme, yürürlüğe girer girmez Ticaret Bakanlığı tarafından harekete geçirildi. Konut ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen, yetki belgesiz taşınmaz ticareti yapan veya yönetmeliğe aykırı hareket eden firmalar tek tek tespit edilerek cezai işleme tabi tutuldu.
Ticaret Bakanlığı’nın EİDS kapsamında ilan platformlarına getirdiği ‘yetki doğrulama’ uygulaması, 15 Eylül 2024 itibarıyla emlak ilanları için devreye alındı. Bu uygulama ile ilan platformlarındaki emlak ilanları, yalnızca taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin 1. ve 2. derece kan hısımları veya eşiyle taşınmaz sahibi tarafından EİDS üzerinden yetkilendirilen ‘yetki belgeli’ emlak işletmeleri tarafından verilebilecek. Yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri, ilan girişi yapamayacak.
EİDS yetki doğrulama uygulamasında, 15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci yaşanacak. Bu süreçte doğrulama olmaksızın ilan verilmesi mümkün olacak; ancak yetki doğrulaması yapılmış ilanlarda EİDS logosu yer alacak. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yetki doğrulaması olmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak.
Bakanlık, bundan sonraki süreçte emlak ilanlarını sıkı bir şekilde takip edecek. EİDS’nin tamamen devreye alınması sonrasında, mevzuata aykırı şekilde yayınlanan her bir ilan için 15 bin 846 TL’den 158 bin 460 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu ceza tutarları, 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak. – Meriç Demiray-