Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Günay Güner

SOTERİA’NIN EDEBİYAT ATÖLYESİ

 

Sanat, yazın özünde çok tanınmak, ün sağlamak, para kazanmak, sağda solda fotoğrafları gözükmek için yapılacak iş değildir. Gönlünü vereceksin. Ömrünce varlığını orada bulacaksın. Çoğu kadınlardan oluşan Soteria’nın Edebiyat Atölyesi adlı topluluk Hatay odaklı çok verimli, birbirini besleyen buluşmalarla yol almış. 6 Şubat 2023 yıkımının ardından, iki üyelerini yitirmelerine karşın, çalışmalarının daha değerli, vazgeçilmez duruma geldiğinin bilinciyle çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyorlar. Şöyle açıklıyorlar:

“Türkiye’de 10 müze kütüphaneden biri bulunduğumuz İl Hatay’ın Antakya İlçesi’nde Soteria’nın Edebiyat Atölyesi’ni arkadaşlarımızla birlikte; yazan, yazmaya hevesli kadınların, gençlerin bir araya gelerek nitelikli çalışmaları yapmak, kadınların ilgi alanlarına ve kendine zaman ayırmasını bir yerde zorunlu kılmış olmak, deneyimli insanlarla dayanışma içinde çalışmak, kütüphanelerimizin kullanılması gerektiğine dikkat çekmek, çalışmalarımızı; yenilenerek, sürdürülebilir kılmak amaçlarıyla başlattık.

Mademki yazıyoruz, daha iyi nasıl yazabiliriz dedik. Gönüllülük esaslı 13 ay çalıştık ve Devasa deprem oldu. Aramızdan iki arkadaşımız ve bize katılmayı planlayan arkadaşlarımızı kaybettik. Kendimizi toparladıktan sonra çalışmalarımıza online bazen de yüz yüze buluşarak devam ettik. Bir yıldır Çayyolu Kültür Sanat Edebiyat Derneği’nin çatısı altında Soteria’nın Edebiyat Atölyesi olarak devam etmeyi planlıyoruz…”

Hep vurguladık, bizi ayağa kaldıracak sanattır, edebiyattır. İşte Soteria’nın Edebiyat Atölyesi güçlü kanıtlarımızdan biri. Soteria Antakya’nın bir bölgesindeki antik kazılarda ortaya çıkarılan bir hamam taban mozaiği. Yaklaşık MS. 500’lü yıllara tarihlenmiş. Dünya güzeli mozaik Soteria, kadın yazın topluluğuna çok uygun düşmüş. Topluluk bir öykü derlemesi yayımlamış, o yapıtın da adı Soteria-Hatay’da ve Hayatta Kadın. Şimdi yeni kitap hazırlığı içindeler. “Elimizde kalem, kâğıt bir arada olmaya geldik…” demekteler.

Şu da önemli bir gerçek ki böylesi bilinçli birliktelikler yalnızca yersarsıntısı bölgesine değil, ülkemize büyük katkıdır. Türkiyemizin her yerinden Soteria ve benzerlerine destek olunmalı. Emeklerinin bir yankısını duymalılar. Bugün hâlâ ayaktaysak, umutluysak bu çabalardandır. Halkımızı her bataktan çıkaran anaerkilliğimizdir. Bu gerçeği her yurttaşın öğrenmesi gerek.

Hatay’ın hedeflendiği, planlı uygulandığı çok belli nüfus saldırısına karşı direnmeliyiz, ataklar yapmalıyız. Kadınlarımızın, yenilgimiz durumunda nasıl bir tehlikenin içine düşeceğini anlatmak gerekir mi? Hiç sanmıyorum. Gerçekler apaçık.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER