Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Somonu 9 Ayda 57 Bin Tona Ulaştı

Türkiye’nin somon ihracatı, 2023

Türkiye’nin somon ihracatı, 2023 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 6 artışla 351 milyon 350 bin 868 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, iç sulardaki çiftliklerde yetiştirilen somonlar, Karadeniz’deki deniz kafeslerine aktarılarak büyütülüyor.

Bu yılın 9 ayında ihraç edilen somon miktarı, geçen yıla göre 51 bin 239 tondan 57 bin 675 tona yükseldi. Özellikle Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta dikkat çekici bir artış yaşandı; bu dönemde 42 bin 252 ton somon ihraç edilerek 244 milyon 228 bin 634 dolar gelir elde edildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artış gösterdi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türk somonunun önemli bir ihraç ürünü olduğunu belirterek, Çin Halk Cumhuriyeti’ni önemli bir pazar olarak gördüklerini ifade etti. Kalyoncu, bu kapsamda ekim ayının son haftasında Çin’de düzenlenecek büyük bir su ürünleri fuarında tanıtım yapacaklarını duyurdu.

Ayrıca, Japonya’ya yönelik ihracatın artırılması için gümrük vergisinin sıfırlanması gerektiğine dikkat çeken Kalyoncu, Türk somonunun pazar çeşitliliğini artırarak yıl sonunu iyi rakamlarla kapatmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.