Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oyuncaklara ÖTV mi geliyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB),

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağına dair iddialara ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan kanun teklifinde yer alan değişikliğin yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar (drone) için geçerli olduğu vurgulandı.

GİB’in açıklamasında, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan vergi alınacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi. Kanun teklifinin, sadece “drone” olarak bilinen eğlence amaçlı uçan oyuncakları kapsadığı ve bu oyuncaklardan alınacak ÖTV’nin Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacağı ifade edildi.

GİB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dün Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen kanun teklifinin 10. maddesi, kamuoyunun ‘drone’ olarak bildiği ancak kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamada GTİP numarası ile (9503.00) belirtilen eşya ile ilgilidir. Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar, oyuncak bebekler ve diğer oyuncaklar bu kapsamda yer almaz. Yalnızca GTİP 9503.00.75.00.00 ve 9503.00.79.00.00 numaralarında yer alan eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar verginin kapsamındadır.”

Bu açıklama ile genel oyuncaklardan ÖTV alınmayacağı, sadece belirli drone türlerine yönelik bir düzenleme olduğu netlik kazandı.