Antakya dağlarının ardından bir güneş daha doğdu: Çok Dualı Kent-Antakya Kültür Sanat Edebiyat Dergisi. Ozan Archias’ın kentine çok yakıştı. İki ayda bir yayımlanan derginin ilk sayısı Kasım –Aralık 2024 tarihini taşıyor. Bir kent binlerce yıl yaşında olur da çok dualı olmaz mı?..
Antakya’ya gönül vermiş yazarlar yürekleriyle yazmaya başladılar: Acibe Sıkar, Ali Çağan Karasu, Ali Rüzgar Karasu, Arif Berberoğlu, Asya Akkaya, Arzu Kök, Bahri Loş, Duran Yaşar, Erhan İzgi, Fahir Abacı, Ferhat İşlek, Gökçe Özgül, Gülten Doğruyol İncesu, Günay Güner, Hasan Çapik, Hatice Eğilmez Kaya, Hikmet Güzel, Hülya Bayındır, Hüseyin Büyükaşık, İbrahim Tığ, İhsan Kutlu, Kamil Akdoğan, Mehmet Karasu, Metin Cansız, Mine Erbek Gökbuket, Murat Boğurucu, Nebihe Karasu, Nebihe Lena Karasu, Neslihan Kanuncu Seçkin, Neval Oğan Balkız, Nevra Çağlayan, Özcan Öztürk, Sabahattin Yalkın, Sun a Su, Veysel Çolak, Yılmaz Güzel, Zeynep Mansuroğlu.
Dergimiz Antakya, ustayı selamlayan, Sabahattin Yalkın’ın Çok Dualı Antakya şiirinden bölümle başladı. Arka kapakta ise yine Yalkın’ın, Süryani asıllı Hanna Dolapönü’nden alıntısından yola çıkarakAntakya’nın kişiliğindeki varlığını belirttiği bölüm yer alıyor. Güçlü şiirlerin bulunduğu dergide Mehmet Karasu Antakya’nın küllerinden doğmasında kültürün, sanatın, yazının önemini vurgularken, ilimizdeki değerli kültür insanlarından, yazarlardan Nebihe Karasu depremin çevresel tehditlerine dikkat çekti. Antakya mutfağı, Antakya anıları işlenen diğer izleklerken, Yazı İşleri Müdürü-Yazar Kamil Akdoğan Seyahatnamelerdeki Antakya anabaşlığı altında Alexander Russel’i anlattı. Neslihan Kanuncu Seçkin “Anadolu’nun İlk Camisi Habibi Neccar Camisi,” Hatice Eğilmez Kaya ise “Sabahattin Yalkın Poetikasına İlişkin Bir Rehber: Yaza-Yaşaya” başlıklı yazılaryla değerli bilgiler kayıtladılar.
Yayın Kurulu Üyesi olmaktan onur duyduğum Antakya dergisi işleviyle, önemli bir boşluğu karşılamaya başladı. Gençlerimiz kültürle yetişiyorlar. Bilgi ve güzellik, incelik dolu yazıların tek gencimizi bile çekmesi durumunda Türkiyemiz, gelecek kuşaklarımız kazanacaktır. Tıpkı köy enstitülerinde yaşandığı ve başarıldığı gibi.
Bu yazımız Türkiye’ye, Atatürk Devrimine, ortak dilimiz Türkçeye gönülden bağlı yazarlarımıza çağrımız sayılsın. Yaratı katkılarını başlatsın ve sürdürsünler.
Dergiyle iletişim: [email protected]
YORUMLAR