Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adalet bakanı, hukukun üstünlüğünde Türkiye’nin 117’nci sırada olmasına tepkili

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 117’nci sırada yer almasına tepki gösterdi. Tunç, sıralamanın objektif kriterlere dayanmadığını ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların endekse yansıtılmadığını savundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 bütçesi görüşmeleri sırasında konuşan Tunç, “Hukuk devleti ve demokrasi olmayan ülkelerin Türkiye’nin üstünde gösterilmesi haksızlık” dedi.

‘Endeks Objektif Kriterlere Dayanmıyor’
Bakan Tunç, Dünya Adalet Projesi tarafından hazırlanan endekste Türkiye’ye haksızlık yapıldığını dile getirdi. Tunç, kuruluşun kar amacı gütmeyen bir yapı olduğunu ancak bağışlara bağımlı çalıştığını belirtti. Bu bağışların sıralamaları etkilediğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

“Endekse baktığımızda Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların yansıtılmadığını görüyoruz. Listeye bakınca demokrasi bile olmayan ülkelerin Türkiye’nin üstünde gösterildiğini fark ediyorsunuz. Birinci bağışçı ABD Dışişleri Bakanlığı. Kar amacı gütmeyen bu kuruluşun bağışlarla çalışması sıralamada haksızlıklara neden oluyor.”

‘Cezasızlık Algısına Karşı Çalışmalar Yapıyoruz’
Adalet Bakanı Tunç, toplumda oluşan ‘cezasızlık algısını’ kırmak için çeşitli düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını da aktardı. Özellikle suçların alt sınırlarına yönelik caydırıcılık sağlayacak taslakların hazırlandığını söyledi.

Tunç, “İki yılın altındaki suçlarda tutuklama yasağı var. Ancak suçun işleniş şekli, suç işleme eğilimi ve kamu düzeni bozma tehlikesi gibi kriterler getirilebilir” dedi. Ayrıca denetimli serbestlik uygulamalarının cezasızlık algısını ortadan kaldıracak şekilde düzenlenebileceğini ifade etti.

‘Hakim ve Savcı Sayısını Artırmamız Gerekiyor’
Türkiye’de hakim ve savcı sayısının artan iş yüküne rağmen Avrupa ortalamasını yakalayamadığını belirten Tunç, 2002 yılında 9 bin olan hakim ve savcı sayısının bugün 25 bine ulaştığını söyledi. Tunç, bu rakamın daha da artırılması gerektiğini vurguladı.

‘AİHM Uyum Oranında Avrupa Ortalamasını Geçtik’
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyum konusunda Türkiye’ye yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu ifade eden Bakan Tunç, Türkiye’nin uyum oranının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

“Avrupa Konseyi ülkelerinin uyum oranı yüzde 78,97, Türkiye’nin ise yüzde 89,66. İhlal kararlarında da oranımız 2018’den bu yana her yıl azalıyor” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın 2025 bütçesi kapsamında reformların devam edeceğini vurgulayan Tunç, temel kanunların yenilenmesi ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi.