Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akaryakıtta ÖTV Artışına Sınır Getirildi

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2024 yılı itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışı yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Bu düzenleme, enflasyonu kontrol altına almaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2024 yılı itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışı

2024 yılıyla birlikte, akaryakıt ürünlerinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı, Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bu yılın ilk ayında akaryakıt ürünlerinin fiyatları, önceki yıllarda olduğu gibi yüksek oranlarla değil, daha düşük bir artışla güncellenecek. Kararın, enflasyonla mücadelede ve para politikalarına destek sağlamak adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

ÖTV artışı neden sınırlandırıldı?
Her yıl ocak ve temmuz aylarında yapılan ÖTV düzenlemeleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarına göre belirleniyor. Ancak bu yıl, hükümet akaryakıt ürünlerine yönelik vergi artışını sınırlandırarak para politikalarına güçlü bir destek sağlama amacı güttü. Böylelikle, ÖTV artışının daha düşük seviyelerde tutulması ve fiyatların belirli bir oranın ötesinde yükselmemesi sağlandı.

Artışın fiyatlara etkisi ne olacak?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, alınan kararın fiyat istikrarını sağlamak adına kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, ÖTV artışının fiyatlara yüzde 1 civarında bir etki yapmasının beklendiğini ifade etti. Bu düzenlemeyle birlikte, halkın alım gücünü olumsuz etkilemeden, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor. Ayrıca, bu kararın dezenflasyon sürecine de katkı sağlaması bekleniyor.

12 milyar liralık vergi kaybı
Mehmet Şimşek, aynı açıklamasında, bu düzenleme ile yaklaşık 12 milyar liralık vergi alacağından vazgeçildiğini vurguladı. Şimşek, “Aldığımız kararla, 5 aylık gerçekleşmeden daha da düşük oranda artış yaparak, vatandaşlarımızın alım gücünü koruyoruz” şeklinde konuştu. Bu, hükümetin vatandaşların yaşam maliyetlerini hafifletme ve enflasyonu kontrol etme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Hükümetin destekleyici hamlesi
Bakan Şimşek, ayrıca, hükümetin para ve maliye politikalarını eşgüdüm içinde yürütme anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, tüm tarafları ilgilendiren bu kararın geniş bir etkiye sahip olduğunu ifade etti. Özellikle çiftçilerin, nakliyecilerin ve sanayicilerin kullandığı akaryakıt ve petrol ürünlerinde, doğal gazda yapılan ÖTV artışı sınırlandırıldı. Böylece, çeşitli sektörlerdeki maliyetlerin artış göstermemesi sağlandı ve tüketici fiyatlarının kontrol altında tutulmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.

Fiyat artışları hangi alanları etkileyecek?
Yeni düzenlemeyle birlikte akaryakıt ürünlerinin fiyatları, genellikle büyük oranda taşıma ve sanayi sektörünü etkileyen bir kalem. Ancak bu karar, hane halkları ve gündelik yaşamda yapılan alışverişler üzerindeki baskıyı hafifletebilir. Yüksek petrol fiyatlarının, özellikle nakliye ve ulaşım sektörlerindeki maliyetleri artırması bekleniyordu, fakat bu karar sayesinde sektörler için ek bir yük oluşmasının önüne geçildi.