Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DAÇE: Hatay’da hava kirliliği sınırların dört kat üzerinde

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Hatay’da hava kirliliğinin sınırların dört kat üzerine çıktığını vurgulayarak yetkililerin çevre sağlığına duyarsızlığını eleştirdi. Platform, açılan çevre davalarında adil kararlar beklediklerini ifade etti.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Hatay'da hava kirliliğinin sınırların

Hatay’da çevre sorunlarına dikkat çekildi
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Hatay Adliyesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla, şehirdeki çevre sorunlarını ve yetkililerin ihmallerini gündeme taşıdı. Basın açıklamasını DAÇE Ortak Sekreteri Sabahat Aslan yaptı.

“Moloz atıkları ikinci bir felakete yol açtı”
Aslan, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay’da bilimsel ve çevresel koşullara uyulmadan yapılan bina yıkımlarının, büyük bir çevre felaketine sebep olduğunu dile getirdi. “Yıkımlardan çıkan molozlar arasında asbest, silika, kurşun, civa, kadmiyum gibi tehlikeli maddeler ayrıştırılmadan dere yataklarına, deniz kenarına, tarım alanlarına ve yaşam alanlarına dökülmüştür. Bu durum, insan ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

“Yetkililere dava açtık”

Aslan, Altınözü, Koçören ve Samandağ gibi bölgelere, tehlikeli molozların ayrıştırılmadan dökülmesinin çevresel tahribata neden olduğunu belirtti. Bu ihmaller nedeniyle başta DAÇE olmak üzere Türk Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası ve Hatay Barosu’nun da aralarında bulunduğu kurumlar tarafından, Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı hakkında dava açıldığını söyledi.

“Mücadelemiz yaşam hakkı mücadelesidir”
Hatay’daki hava kirliliğinin sınır değerlerin dört kat üzerine çıktığını belirten Aslan, yetkililerin hiçbir önlem almadığını ve halk sağlığını hiçe saydığını ifade etti. Anayasa’nın 56. maddesi olan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ilkesinin uygulanmasını talep eden Aslan, süren davaların adil sonuçlanmasını istedi.

Ayrıca Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi’ndeki beton santrali ve Döver Mahallesi sınırında yer alan taş ocağına karşı açılan davaların da bir an önce sonuçlanması gerektiğini vurguladı. “Mücadelemiz, yaşam hakkı mücadelesidir. Tüm halkımızı yaşam hakkı için dayanışmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.