Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel Ekonomi Alarm Veriyor

Küresel finansal sistemdeki parçalanma, dünya ekonomisine 5,7 trilyon dolar kayba

Küresel finansal sistemdeki parçalanma, dünya ekonomisine 5,7 trilyon dolar kayba mal olabilir. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan yeni raporda, ülkelerin uyguladığı kısıtlayıcı ticaret politikalarının, sınır ötesi sermaye akışlarını engelleyerek küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor.

Jeoekonomik parçalanmanın etkileri

Rapora göre, artan jeoekonomik parçalanma nedeniyle ticaretin azalması ve ekonomik verimlilik kaybı, küresel gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) 0,6 trilyon dolar ile 5,7 trilyon dolar arasında kayba yol açabilir. Bu miktar, küresel GSYH’nın yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor. Raporda, bu kaybın, 2008 finansal krizinden veya Kovid-19 salgınının etkilerinden daha büyük olabileceği belirtiliyor.

Yaptırımların artışı

Dünya çapında uygulanan yaptırımların 2017’den bu yana yüzde 370 arttığına dikkat çeken rapor, ülkelerin jeopolitik hedeflerine ulaşmak amacıyla finansal sistemdeki kontrolü arttırmasının küresel işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma için tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

İlkeli yaklaşım çağrısı

WEF Mali ve Parasal Sistemler Merkezi Başkanı Matthew Blake, finansal sistemdeki parçalanmanın küresel ekonomi üzerindeki olası maliyetinin büyük olacağına dikkat çekerek, liderlere küresel finansal sistemin korunması için ilkeli bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini belirtti.