Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da dağıtılan ucuz kömürün neden olduğu sağlık ve çevre sorunlarına dikkat çekerek, yazılı bir açıklama yaptı. Kara, saha ziyaretleri sırasında vatandaşlarla bir araya gelerek kömürün ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Kara, Dünya Sağlık Örgütü’nün kömürü, çevre ve insan sağlığına verdiği zararlardan dolayı “görünmez katil” olarak tanımladığını belirterek şunları söyledi:
“Kömürün yanması sırasında ortaya çıkan toz ve partiküller, hava kirliliğine yol açarak solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa sebep oluyor. Reyhanlı ve diğer ilçelerde dağıtılan ucuz kömürler, vatandaşlarımızın ısınma ihtiyacını karşılarken aynı zamanda ciddi sağlık ve çevre riskleri yaratıyor. Hatay, deprem sonrası zaten zorlu bir süreçten geçiyor. Gece saatlerinde hava kirliliği nedeniyle göz gözü görmüyor, adeta zehir soluyoruz. 3 Ocak’ta Belen ilçesinde bir aile, kömür sobasından çıkan karbon monoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Kaymakamlıklar, dağıtılan kömürün kalitesini denetlemiyor mu? Neden bazı mahallelerde koku ve kirlilik yoğunken diğerlerinde böyle bir durum yaşanmıyor? Yurttaşlarımız endişeli.”
Çevre derneklerinin 20 yıldır kömürün halk sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini bilimsel verilerle ortaya koyduğuna dikkat çeken Kara, ucuz ve kalitesiz kömürlerin daha fazla partikül madde salınımına ve kötü kokuya neden olduğunu ifade etti. “Kömürün yaydığı 10 mikron boyutundaki partiküller ve karbon monoksit gazı, erken ölümlerden intiharlara, solunum yolu hastalıklarından kalp ve damar rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa yol açıyor. Bu tehlikeleri defalarca gündeme getirdik. Ancak düşük maliyetli kömürler, çevreye daha fazla zarar veriyor. Bu kömürü dağıtanların hiç mi dikkatini çekmiyor? Ucuz yapıların acı sonuçlarını yaşadık, ucuz kömürün de sonuçlarına seyirci mi kalacağız?” dedi.
Kara, kalitesiz kömür dağıtımının ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açacağını belirterek, şunları ekledi:
“Ucuz kömürün yol açacağı sağlık sorunları ve çevre tahribatı, zaten zor durumda olan Hatay’ımıza yeni maddi ve manevi kayıplar ekleyecek. Depremzedelere yönelik tedavi masrafları, aileler üzerinde ek bir yük oluşturacak. Bu nedenle kömür yardımlarını dağıtan kaymakamlıklar ve sosyal yardım kuruluşlarının Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılarak, denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu denetimlerin Çevre Kanunu çerçevesinde bakanlıklar ve yerel yönetimler tarafından yapılmasını talep ediyoruz.”
Kara, yetkililere acil önlem almaları çağrısında bulunarak, halk sağlığının korunması adına kömür dağıtım süreçlerinin sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.