Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin Sürdürülebilir Tarım ve Orman Stratejisi Nasıl Olacak?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda yaptığı açıklamalarda, gelecek dönemde Türkiye’nin tarım, orman ve su sektörlerindeki perspektifini belirleyeceklerini vurguladı. Yumaklı, “Aldığımız kararların altına attığınız imzalar, önümüzdeki yıllara ışık tutacaktır,” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım ve Orman

Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı Olacak
Bakan Yumaklı, 4. Tarım ve Orman Şurası Hazırlık Çalıştayı’nda Türkiye’nin tarım vizyonunu anlatırken, şuranın bu yıl “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” temasıyla düzenleneceğini duyurdu. Türkiye’nin tarımda elde ettiği başarılara da değinen Yumaklı, 2023 yılında 68,5 milyar dolar tarımsal hasıla ile Avrupa’da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer aldığını belirtti.

Sürdürülebilir Tarım Vurgusu
Yumaklı, Türkiye’nin tarım, orman ve su sektörünü sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite, kayıtlılık ve sektöre yatırım gibi ana eksenler etrafında şekillendirdiklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl itibariyle planlı üretime geçildiğini anımsatan Bakan Yumaklı, genç ve kadın girişimcilerin sektörde daha fazla yer alması için yeni destekleme modelleri uygulandığını ifade etti.

Dirençli Tarım ve Orman Sektörü
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarım sektöründe gelecekte karşılaşılacak zorluklara karşı dirençli bir sistem inşa etmek gerektiğini söyledi. Küresel ısınma ve diğer çevresel faktörlerin tarım üretimini baskılayacağını belirten Yumaklı, “Gıda üretimini artırmak zorundayız, aynı zamanda bu süreçte küresel ısınmanın etkilerini de göz önünde bulundurmalıyız,” dedi.

Eylem Planı ve Politikalara Yönelik Çalışmalar
Şura sürecinde alınan kararların, sektörün gelişmesi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Yumaklı, 3. Tarım Orman Şurası’nda alınan 38 karardan 30’unun tamamlandığını ve 5’inin yüzde 90 tamamlanma seviyesine geldiğini belirtti. Ayrıca, şura sürecinde, dünya genelindeki tarım raporları incelenerek, sektöre yönelik önemli projeksiyonlar ve stratejiler oluşturulacağı ifade edildi.

5 Ana Başlıkta Vizyon Belirlendi
Yumaklı, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda, tarım ve orman sektörünün geleceği için belirlenen vizyonun beş ana başlık etrafında şekillendiğini açıkladı. Bunlar; bilimsel temelli yaklaşım, katılımcılık ve işbirliği, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve gelecek odaklı bakış açısı olarak sıralandı. Yumaklı, bu başlıklar altında 16 tematik çalışma grubu oluşturduklarını ve bu grupların sektöre yönelik önemli çözümler üreteceğini vurguladı.

Türkiye’nin Tarım Stratejisi
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci ise şuranın, tarım ve orman sektöründe daha iyiye ulaşmak için ortak akıl oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti. Kirişci, kırsal kalkınmanın önemine de dikkat çekerek, tarımsal üretimin ülke genelinde yayılmasıyla kentlere göçün engelleneceğini söyledi.

Yeni Şura, Yeni Fırsatlar
Şuranın yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı da, 1997, 2004 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen şuraların, Türkiye’nin tarım ve orman sektöründeki stratejilerin belirlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Bağcı, 4. Tarım ve Orman Şurası’nın da sektörün geleceği için katkı sağlayacağını vurguladı.

Şura Sonuçları Kamuoyuyla Paylaşılacak
Yumaklı, şuranın 28-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirileceğini, ardından şura sonuç bildirgesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Bakan Yumaklı, şura sürecine katılan uzmanların katkılarıyla, Türkiye’nin tarım, orman ve su sektörlerinde güçlü bir geleceğe doğru adım atılacağını belirtti.