Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadın Örgütlerinden Uluslararası Gözlem Çağrısı

Antakya’da bir araya gelen kadın örgütleri, emperyalist savaş politikalarına ve kadınlara yönelik katliamlara karşı ses yükseltti. Ortadoğu’da süren saldırılara karşı kadın dayanışması vurgulandı.

Antakya’da bir araya gelen kadın örgütleri, emperyalist savaş politikalarına ve

Hatay’ın Antakya ilçesinde, Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu öncülüğünde “Ortadoğu’da Emperyalist Saldırganlığa ve Katliamlara Karşı Kadın Dayanışma Forumu” ve ardından insan zinciri etkinliği düzenlendi.
Antakya Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ile Yurttaş Birlikteliği Platformu’nun da katılım sağladığı etkinlikte, Suriye başta olmak üzere bölgede yaşanan kadın kırımı, inanç temelli katliamlar ve işgaller protesto edildi.

Kadınların sesi sınırları aştı

Suriye, Irak, Filistin, Lübnan, Cezayir, Tunus, Ürdün ve Fas’tan getirilen topraklar, Antakya’nın toprağıyla buluşturuldu. Kadim bir barış şehri olan Antakya’da defne, zeytin ve reyhan fidanları hep birlikte dikilerek kadınların umutları ve dayanışması simgesel olarak toprağa işlendi. Etkinlikte konuşan kadınlar, savaşın en ağır yükünü taşıyanların yine kadınlar olduğuna dikkat çekerek laik ve barışçı bir kadın mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

Savaşın ortasında kadın olmanın bedeli

Etkinlikte yapılan açıklamada, özellikle Suriye’de Alevi kadınların sistematik olarak kaçırıldığı, tecavüze uğradığı, köleleştirildiği ve katledildiği belirtildi. Selefi cihatçı grupların kadınlara yönelik uyguladığı baskılar, zorla örtünme, eğitim hakkının gaspı ve Taliban benzeri yaşam dayatmaları teşhir edildi.
IŞİD ve türevi cihatçı grupların Ortadoğu’ya taşınmasında emperyalist devletlerin doğrudan rol aldığı ifade edilirken, Alevilere, Hristiyanlara, Süryani, Ezidi, İsmaili ve Dürzi halklara uygulanan mezhepçi şiddetin görmezden gelindiği vurgulandı.

“Suriye Alevileri savaşın artığı değil”

Katılımcılar, “Suriye’de Arap Alevileri eski rejimin artığı değil, kadim halklardır. Kadınları ve çocukları savaş ganimeti değildir,” diyerek uluslararası kamuoyunu sessizliğini bozmaya çağırdı. Suriye’de Alevi halkına yönelik yürütülen sistematik yok etme sürecinin artık açık bir soykırıma dönüştüğü ifade edildi.

uluslararası topluma çağrı: sessizlik suça ortaktır
Kadınlar adına yapılan ortak açıklamada şu çağrılar öne çıktı:
• Suriye’de Alevilere yönelik katliam ve soykırımı durdurun
• Kadınların kaçırılmasına, istismarına ve köleleştirilmesine karşı etkili önlemler alın
• Bağımsız uluslararası gözlem heyeti oluşturun
• Filistin’deki işgal ve saldırganlığa son verin
• Filistin topraklarından çekilin ve halkın güvenli yaşam hakkını sağlayın
• Alevi toplumunun güvenliğini teminat altına alın, yaşam koşullarını iyileştirin

“Tarih zalimleri değil, direnen halkları yazar”

Forumun sonunda “Tarih, zalimleri değil; varlıkları, hakları, toprakları ve geleceği için direnen halkları yazar” denildi. Kadınların savaş ve baskı koşullarında bile mücadeleden vazgeçmediği, yaşamı yeniden kuran iradenin taşıyıcıları oldukları ifade edildi.