Hatay’da uzun yıllar boyunca kuyumculuk teknolojisi alanında usta öğreticilik yapan 51 yaşındaki Seval İncirbölen, yaşadığı acıları geride bırakmak için mesleğine sarıldı. Hem Erzincan hem de Kahramanmaraş merkezli depremlerde yakınlarını kaybeden İncirbölen, şimdi Hatay’ın tarihi Payas ilçesindeki 451 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde açtığı atölyesinde üretmeye devam ediyor.
1992 yılında ailesini görmek üzere gittiği Erzincan’da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde ağabeyini kaybeden İncirbölen, yıllar sonra da 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremleriyle bir kez daha yıkıldı. İskenderun’daki evi hasar gören İncirbölen, yaşadığı zorluklara rağmen mesleğini bırakmadı.
“O kabus dolu günleri düşünmüyorum”
Yaklaşık 3 ay önce Payas Belediyesinin desteğiyle tarihi külliyede atölye açan İncirbölen, doğal taşlar ile gümüş, bakır ve altından özgün takılar tasarlıyor. El emeği göz nuru ürünlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunan İncirbölen, “İşime odaklanınca o kabus dolu günleri hiçbir şekilde hatırlamıyor, düşünmüyorum,” diyor.

Hem sanat hem terapi
Yaklaşık 5 yıl önce yüz felci geçiren ve uzun bir tedavi süreci sonrası yeniden mesleğine dönen İncirbölen, kuyumculuğun kendisi için bir terapi olduğunu söylüyor:
“İşimi çok seviyordum. Şimdi yeni atölyemde daha büyük bir zevkle çalışıyorum. Hem yüz felcim nedeniyle yaşadığım stresi hem depremin büyük bunalımını mesleğim sayesinde aştım.”

Kişiye özel tasarımlar
Atölyesinde kişiye özel yüzük ve kolye tasarlayan İncirbölen, müşterilerinin talepleri doğrultusunda doğal taşları gümüş, altın ve bakırla buluşturuyor. Her ürününü bir hikâye gibi işlediğini belirten İncirbölen, şimdilerde oğlunun eylül ayında yapılacak düğünü için gelinine özel takılar hazırlıyor.
Seval İncirbölen’in hikâyesi, hem sanata hem hayata tutunmanın güçlü bir örneği olarak Hatay’da yaşanmaya devam ediyor.

