Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakanlıktan ‘powerbank’ yasağı tavsiyesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uçaklarda powerbank kullanımı ile

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uçaklarda powerbank kullanımı ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Bakanlık, uçuş esnasında taşınabilir şarj cihazlarının kullanılmaması yönünde hava yolu şirketlerine tavsiyede bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son günlerde yaşanan bir olay üzerinden hareketle, uçaklarda taşınabilir şarj cihazları kullanımının sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Bakanlık, bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) aracılığıyla hava yolu firmalarına resmi bir tavsiyede bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul-Seul seferini gerçekleştiren bir yolcu uçağı, yolculardan birinin powerbank’inin sorun çıkarması sonucu İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Bu olay, havacılıkta elektronik cihazların oluşturabileceği riskleri bir kez daha gündeme taşıdı.

Bakan Uraloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Taşınabilir şarj cihazları, sıkışma ya da darbe gibi durumlarda ciddi yangın riski oluşturabiliyor. Bu cihazların kontrolsüz kullanımı uçuş güvenliğini doğrudan tehdit ediyor,” dedi.

Bakanlık yetkilileri, benzer bir vakaya daha önce Güney Kore’de yaşanan bir uçuş sırasında tanıklık edildiğini vurguladı. Söz konusu uçakta powerbank patlaması yaşanmış, olay kısa sürede müdahale edilse de panik yaratmıştı. Bu tür olayların önüne geçmek adına proaktif önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bakanlık talimatıyla hava yolu firmalarına bir yazı gönderdi. Yazıda, uçuş süresince taşınabilir şarj cihazlarının kullanımının yasaklanması yönünde güçlü bir tavsiye kararı yer aldı. Bu adımın, hem yolcu güvenliği hem de uçuş emniyeti açısından önemli olduğu vurgulandı.

Yetkililer, özellikle elektronik cihazların uçuş sırasında nasıl taşınması gerektiğiyle ilgili uluslararası havacılık standartlarının uygulanmasının zorunluluğuna işaret ediyor. Uraloğlu, “Güvenlik konusunda taviz verilmemeli. Tüm taşınabilir elektronik cihazlar, uluslararası kurallara uygun şekilde taşınmalı,” ifadelerini kullandı.

Havayolu yolcularına da çağrıda bulunan Bakanlık, powerbank gibi cihazların uçuş sırasında yalnızca el bagajında taşınması gerektiğini, ancak uçuş esnasında kullanımının riskli olduğunu belirtti. Bu noktada, yolcu farkındalığının artırılması da alınacak önlemler kadar önemli görülüyor. Tüm bu gelişmeler, sivil havacılıkta elektronik cihaz regülasyonlarının yeniden gözden geçirileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, uçaklarda powerbank ve benzeri lityum pilli ürünlerin kullanımına yönelik yeni kuralların gündeme alınabileceğini belirtiyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin havacılık güvenliği açısından önleyici politikalar geliştirmeye devam etmesi bekleniyor.