Hatay’ın İskenderun ilçesinde sürdürülen kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan tarihi İskenderun Kalesi’nde, uzun yıllar sonra Türk bayrağı göndere çekildi. Belediyede temizlik işleri personeli olarak görev yapan 65 yaşındaki Sadık Kurt, kendi imkânlarıyla temin ettiği Ay Yıldızlı bayrağı kaleye dikerek anlamlı bir hareket gerçekleştirdi.

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ve tam tarihi kesinleşmeyen İskenderun Kalesi, Osmanlı Padişahı I. Ahmed döneminde Nasuh Paşa tarafından yeniden inşa edilmiş. İskenderun’un İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde yer alan kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Türk bayrağının kalede uzun zamandır eksik olduğunu fark eden Sadık Kurt, “Belediye temizlik işleri personeliyim. Kalemizin olması güzel bir şey. Bayrak eksikti, ben de kendi imkânlarımla temin edip göndere çektim. Bayrağımı çok seviyorum, gurur duyuyorum. Her kalede mutlaka bir bayrak olmalı,” dedi. Kurt’un bu duyarlı davranışı çevreden büyük takdir topladı.
İskenderunlu 35 yaşındaki Kemal Güler ise bölgedeki kalenin varlığını yeni öğrendiğini ve bayrağı görünce duygulandığını belirtti. “Bu yaşıma kadar İskenderun’da bir kalenin olduğunu bilmiyordum. Belediyenin çalışmasını duyunca gidip gördüm. Bayrağımızın dalgalanması gerçekten çok güzel bir his. Kazı çalışmaları bir an önce tamamlanırsa ailemizle gelip fotoğraf çektirmek istiyoruz,” diye konuştu.
İskenderun Kalesi’nin kazı çalışmaları tamamlandıkça, bölgenin tarihi değerine sahip çıkılması ve vatandaşların burayı daha çok tanıması hedefleniyor. Sadık Kurt’un bayrak dikme hamlesi ise bölge halkı arasında kültürel mirasa duyulan bağlılığın en anlamlı göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.


