Gazeteciler Timur Soykan ve Barış Pehlivan hakkında, Halk TV’de yayımlanan bir programdaki açıklamaları nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla dava açıldı. Savcılık, iki gazeteci için 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, gazetecilerin 15 Ekim 2024’te Halk TV’de yayınlanan Şule Aydın ile Kayda Geçsin programındaki ifadeleri nedeniyle suçlandığı belirtildi.
İddianamede Soykan ve Pehlivan’ın, “toplumun adalet duygusunu zedelemeye yönelik” açıklamalarda bulunduğu ve “yargı görevlilerini toptan töhmet altında bıraktıkları” öne sürüldü.
Soykan: Gazetecilik mesleğimin gereğini yaptım
Timur Soykan, savcılığa verdiği ifadede, gazetecilik mesleği kapsamında edindiği bilgileri kamuoyuyla gerçeğe uygun şekilde paylaştığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Pehlivan: Sözlerim ifade özgürlüğü kapsamında
Barış Pehlivan ise 20 yılı aşkın süredir gazetecilik yaptığını belirterek, programdaki sözlerinin resmi makam açıklamaları, açık kaynak araştırmaları, siyasi kulis bilgileri ve mesleki deneyimlerine dayandığını ifade etti. Pehlivan, söz konusu ifadelerin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gazetecilere yöneltilen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlaması, Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi kapsamında değerlendiriliyor. Suçun cezası, 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis olarak öngörülüyor.
Davanın görülmesine önümüzdeki haftalarda başlanması bekleniyor.

