Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TMMOB, İskenderun’da Meslek Sorunlarını Masaya Yatırdı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen “Mühendis,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen “Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Kurultayı”, İskenderun’da gerçekleştirildi. Kurultaya TMMOB’a bağlı oda üyeleri, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları katıldı.

TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Murat Durukan, mesleklerin giderek itibar kaybına uğradığını ve meslek mensuplarının hak kayıpları yaşadığını belirterek, “Bizler bilimi ve doğal kaynakları toplumun hizmetine sunan bir mesleği yapmaktayız. Ancak yaşanan hak kayıpları sadece bizleri değil, ülkemizin geleceğini de doğrudan etkilemektedir” dedi.

Durukan, 6 Şubat depremleri sonrası bölgede görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancılarının karşılaştığı sorunların diğer bölgelerden farklılık gösterdiğini vurgulayarak, “Bir yandan şehirlerin yeniden inşası için mücadele eden meslektaşlarımız, diğer yandan hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutulmakta. Açılan davalar halen devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kurultayda ortaya çıkan görüş ve çözüm önerilerinin, Ekim ayında Ankara’da düzenlenecek merkezi kurultaya taşınacağı ve burada alınacak kararların yol gösterici olacağı belirtildi.

Mesleki Denetimin Kaldırılması Büyük Risk Oluşturuyor

TMMOB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Utkan Güneş, mühendislik mesleğinin ciddi krizlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, maaş düşüklüğü, sanayisizleşme ve meslek odalarının yetkilerinin sınırlandırılmasının mesleği olumsuz etkilediğini söyledi.

Güneş, özellikle mesleki denetim yetkisinin kaldırılmasının sahte diplomaların önünü açtığını belirterek, “Bugün artık bazı yerlerde beş dakikada mühendis ya da doktor olunabiliyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Rezerv Alan Uygulamaları Tartışma Konusu

Bölgedeki rezerv alan uygulamalarının da önemli bir sorun kaynağı olduğuna dikkat çeken Güneş, enerji, nükleer ve nadir toprak elementleriyle ilgili uluslararası anlaşmalarda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini söyledi. TMMOB olarak sürecin şeffaf ve halk yararına işlemesi için katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.