Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) tarafından yürütülen köy bazlı verim sigortasınkapsamında, bu yıl kuraklıktan etkilenen üreticilere yapılan saha incelemelerinin ardından yaklaşık 2,5 milyar lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi.
Türkiye’de tarımsal üretimi tehdit eden kuraklık, don, sıcak rüzgar ve aşırı yağış gibi risklere karşı üreticiyi korumak amacıyla uygulanan sigorta sistemi, 2005 yılında yürürlüğe giren yasa ile güvence altına alındı. Bu kapsamda TARSİM; bitkisel ürün, sera, küçükbaş ve büyükbaş hayvan, su ürünleri, arıcılık, gelir koruma ve köy bazlı verim sigortaları gibi pek çok alanda üreticilere güvence sağlıyor.
Kuraklığa Karşı Güvence
Köy bazlı verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut, mercimek ve yağlık ayçiçeği gibi ürünler; kuraklık, don, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağıştan kaynaklı verim kayıplarına karşı teminat altına alınıyor.
Eksperler tarafından köy genelinde yapılan saha incelemeleri ve verim tespitleri sonucunda, kuraklıktan zarar gören üreticilere bu yıl toplamda 2,5 milyar lira tazminat ödendi.
Sigorta Primlerinde Devlet Desteği
TARSİM poliçeleri, Tarım Sigortaları Havuzu adına yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla düzenleniyor.
Bitkisel ürün ve sera sigortalarında devlet prim desteği yüzde 50, don teminatında yüzde 67, gelir koruma sigortasında yüzde 60 ve köy bazlı verim sigortasında yüzde 70 olarak uygulanıyor.
Ayrıca, primlerin peşin ödenmesi durumunda yüzde 5 peşin ödeme indirimi, 40 yaş altı çiftçilere yüzde 5 genç çiftçi indirimi ve kadın üreticilere yüzde 10 indirim sağlanıyor. Engelli, şehit ve gazi yakınları ile sözleşmeli üretim yapan çiftçilere de ilave indirimler uygulanıyor.
Yetkililer, TARSİM’in yalnızca bir sigorta modeli değil, aynı zamanda çiftçiyi iklim risklerine karşı koruyan ulusal bir güvence sistemi olduğunu vurguladı. -AA-

