Bizleri mağdur etmeyin
Şoför Esnafı, Büyükşehir Belediyesi’nin, yapılandırma noktasında araç ve şoför sayısını azaltmayı hedeflediği Dolmuş Kooperatifleri noktasında Başkan Savaş’tan kendileri ve aileleri için tek bir şey istiyor…
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile hazırlamış olduğu ‘Hatay Ulaşım Ana Planı’ kapsamında tamamlanan Raporlar ve ilk olarak Harbiye ‘dolmuşları’ noktasında uygulama alanına sokulmak istenen yapı, beraberinde yeni tartışmaları getirirken, kimilerine göre ciddi bir mağduriyet de yaratmak üzere.
Bu duruma işaret eden isimlerden biri, baba mesleği olan dolmuş şoförlüğünü yaklaşık 10 senedir sürdüren Sedat Tatlı oldu. 32 yaşındaki Tatlı, Harbiye SS-23 Nolu Dolmuş Kooperatifi olarak sürece karşı olmadıklarını, ama yeni yapının zamana yayılmasını istediklerini söyledi. “Aksi halde ciddi anlamda mağduriyetler yaşanacak” diyen Tatlı, yeni sisteme göre azaltılacak araç sayısının açıkta kalacak 212 şoför anlamına geleceğini, bunun da en istemedikleri durum olduğunu belirtti.
-SAVAŞ NE DEDİ?-
Hatırlanacağı gibi, konuya ilişkin gerçekleşen bir toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş; trafik yoğunluğunu azaltma, toplu taşıma hizmetine kalite getirme ve vatandaşların memnuniyetinin arttırılması yönünde uygulama alanına sokulacak yeni Ulaşım Planı ile beraber dolmuş kooperatiflerine yeni bir yapı kazandırılacağına işaret etmiş ve, “Çalışmalarımıza Harbiye’den başlayacağız ve buradan başladıktan sonra diğer bölgelerde de hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Gerçekleştirilen bu çalışma ile araçlarımız daha konforlu olacak, mazottan ve vergiden de tasarruf edeceğiz. Araçların güzergâhı şehir merkezinden olacak, daha konforlu ve modern araçlar ile Harbiye halkı ulaşımını daha rahat sağlayabilecek. Burada sizlerin hiçbir kaybı olmayacak. Aksine yolcu sayınız daha da artacak” demişti.
-BABA MESLEĞİM-
Ancak, Belediye tarafından çizilen bu pembe tablo, Harbiye hattında çalışan şoför esnafında farklı bir renge dönüşüyor. Tartışmalı konuya ilişkin konuşan ve dolmuş şoförlüğünün baba mesleği olduğunu söyleyen Sedat Tatlı (32), kooperatiflerden istenen küçülme talebinin zamana yayılması gerektiğinin altını çizerken, “Bizlerden, çok kısa bir süre içinde ‘küçülmemiz’ isteniyor. Ama bunu kaldıracak gücümüz yok. Durum bu olduğu halde, Belediye yetkilileri kendi istekleri konusunda ısrarcı. Ama bizim de onların ısrar ettiği sürece haklı olarak itirazımız var. Çünkü şu an mevcut 372 şoför, uygulanacak bu planla beraber 160’a düşecek ve 80 araçla çalışılacak. Bunun anlamı, 212 şoför arkadaşımızın açıkta kalması demek. Bu mağduriyeti kabul etmemiz mümkün değil. İstediğimiz şey, çözüm. Yoksa, şartların iyileştirilmesi ve ulaşıma kalitenin getirilmesine bizler de karşı değiliz” diye konuştu.
-NE KADAR SÜRE?-
Büyükşehir tarafından kendilerine bu konuda 7 Ağustos’a kadar süre tanıdığını dile getiren Tatlı, “Bu süre yeterli değil” dedi. Yeni ulaşım planıyla açıkta kalacak şoför esnafı için kabul edilebilir bir çözüm bulunması gerektiğine de işaret eden Tatlı, bu konudaki taleplerine şu ana kadar her hangi bir cevap alamadıklarını söyledi. Benzer dönüşümlerin, Muğla ve Maraş gibi kentlerde de yaşandığı bilgisini veren Tatlı, “Ama hiç birindeki uygulamada, bu kadar ciddi boyutlarda bir şoför açığı olmadı. Zaten bu konuda da yanlış anlaşılmayı asla istemiyoruz. Bizler, Büyükşehir’in, ulaşımdaki kaliteyi yükseltmeyi amaçlayan bu çalışmasını destekliyoruz. Ancak, mağduriyet yaratmaması kaydıyla… Dile getirdiğimiz sorunların uzlaşı içinde çözümlenmesi kaydıyla…” şeklinde konuştu.
-Tamer Yazar-