Aras, ihraç edilen kamu emekçileri hakkında hala karar verilemediğine vurgu yaptı ve iktidarı eleştirdi …
Eğitim-Sen Hatay Şube Sekreteri Sabah Aras, demokratik ve sosyal bir hukuk devletinin asgari koşullarının yasama, yürütme ve yargı erkinin birbirinden bağımsız olması iken, ülkemizde OHAL ve KHK’lar rejimiyle yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanması sürecinin hızlandırıldığını savundu.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kuruluşunun 23 Ocak 2017’d resmiyet kazandığını, komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğin ise kuruluşundan tam 7 ay sonra, 12 Temmuz 2017 tarihinde açıklandığını belirten Aras, usul ve esasların düzenlenişine bakıldığında siyasal iktidarın yaşanan mağduriyetleri çözme gibi bir önceliğinin ve niyetinin olmadığı buradan da anlaşılmaktadır.
Yeni KHK’larla mağduriyetlere yenileri ekleniyor …
15 Temmuz darbe girişimi sonrası en az 140 bin kamu emekçisi hakkında işlem yapıldığını, 113 binden fazlasının ihraç edildiğini, yüzlerce dernek, vakıf üniversiteleri, gazeteler, TV’ler, radyolar, haber ajansları, yayınevleri, dağıtım kanalları, sendikalar, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumlarının kapatıldığını, mal varlıklarına el konulduğunu, binlerce kişinin öğrencilikle ilişkisinin sona erdirildiğini belirten Aras, konu ile eilgili açıklamasında şunlara yer verdi: “AKP’nin atadığı 7 kişilik komisyonun bu kararlara ilişkin on binlerce başvuruyu nasıl ve ne kadar süre içinde sonuçlandıracağı belirsizliğini koruyor. Siyasi iktidarın baskılarının zirve yaptığı bu dönemde Komisyonun açık oylama ve çoğunluk sayısına dayalı karar alması açık ki, emekçiler aleyhine kararların çıkmasına yol açacaktır. Öte yandan Komisyonun hala bir karar almamış olması ve mağduriyetlere ilişkin yapılan başvurular ortada iken siyasi iktidar, sonuçları beklemiyor. Hazine Müsteşarlığı eliyle kapatılan kurumların mal varlıklarına el koymaya devam ediyor. Yayınlanan yeni KHK’larla ihraçlara, dernek, kurum kapatmalara ve başka mağduriyetlere yenileri ekleniyor. Komisyonun mağduriyetleri gidereceğine dair çok fazla beklentimiz olmasa da kararlarını bir an açıklaması en azından diğer süreçlerin başlaması için bir zorunluluktur. Ancak o noktada da kaygılarımız vardır. Komisyonun vereceği olumsuz kararlar için sadece Ankara’da iki mahkeme belirlenmiş olması kabul edilemez. Yıllarca komisyon kararını beklememizin istendiği yetmezmiş gibi yılları bulacak mahkeme süreçleri dayatılmaktadır. Ülkemiz temel hak ve özgürlüklerin, hukukun bu kadar ayaklar altına alınmasını daha fazla kaldıracak durumda değildir. İhraç edilen on binlerce kamu emekçisi yaşama tutunmak için büyük bir mücadele veriyorlar.”
OHAL kaldırılmalı …
Aras, yetkililere seslendi ve taleplerini şöyle sıraladı: “OHAL kaldırılmalıdır. Başta KESK üyeleri olmak üzere; haksız, hukuksuz, herhangi bir yargısal süreç işletilmeden ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal bunun kararını alarak kamuoyuna ilan etmelidir. Başvuruları ret edilenler için başvuru yapılacak mahkeme sayısı artırılmalı, her ilde en azından birer mahkeme yetkilendirilmelidir. Haksız ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine dönünceye, OHAL kaldırılıncaya kadar ve KHK’lar iptal edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz, sürecin takipçisi olacağız.” -Mehmet ÖZGÜN-