Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Bitki Sağlığı Kliniği (BİSAK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen **“Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi”**ni alarak Türkiye’de bu yetkiye sahip tek merkez olma unvanına kavuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik” kapsamında yapılan başvuru ve değerlendirmeler sonucunda BİSAK, 20.03.2025 tarihli ve 44 numaralı yetki belgesi ile bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırma sürecinde kritik öneme sahip başlangıç toksisite, direnç ve diğer bilimsel denemeleri yürütme yetkisi elde etti.
Bu yetkiyle birlikte MKÜ BİSAK, ülke genelinde merkez düzeyinde yetkilendirilen tek üniversite merkezi konumuna ulaştı.
Merkez; bağımsızlık, tarafsızlık, bilimsel doğruluk, uygun altyapı, uzman kadro ve teknik donanım gibi koşulları sağlayarak belgeyi almaya hak kazandı. BİSAK’ta yürütülen tüm deneme süreçleri, ulusal standartlara uygun şekilde gerçekleştiriliyor.

Deneme yetki belgesinin alınmasında Bitki Koruma Ürünleri Deneme (BKÜ) Uzmanı kimlik kartına sahip Merkez Müdürü Prof. Dr. Şener Kurt’un koordinasyonunda yürütülen çalışmalar önemli rol oynadı. Merkez ekibinde Prof. Dr. E. Mine Soylu, Doç. Dr. Aysun Uysal ve Tekniker Serkan Sait Aydoğdu görev alıyor.
Yetkilendirme ile birlikte MKÜ’nün tarımsal araştırma kapasitesinin artması, kamu–üniversite–özel sektör iş birliklerinin güçlenmesi hedefleniyor.
BİSAK’ın tarımsal üretime katkı sunan temel rolü şöyle sıralanıyor:
-
Bitki hastalık ve zararlılarının hızlı ve doğru tanımlanması,
-
Üreticilerin bilinçlendirilmesi ve danışmanlık hizmetleri,
-
Arazi ve laboratuvar çalışmalarında yayılışların izlenmesi,
-
Bitki koruma ürünleri için resmi denemelerin yürütülmesi,
-
Gıda güvenliği ve insan sağlığının korunmasına katkı sunulması.
Bilimsel altyapısı, uzman kadrosu ve yetkilendirilmiş statüsüyle Bitki Sağlığı Kliniği, Türkiye’nin bitki sağlığı alanındaki öncü uygulama ve araştırma merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor.

