Kurtuluş Caddesi için Çağrı
Antakya ile ilgili haberlere yönelik samimi yaklaşımını hemen her platformda sürdüren Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi Kurtuluş Caddesi ile ilgili bir dönem gündeme taşınan projenin önemine işaret etti ve ‘Bu adım gecikmemeli’ diye de ekledi.
2016 senesinde gündeme gelen proje ile beraber, sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimin gün ışığına çıkarılması için çalışmalar başlatılan Kurtuluş Caddesi, aradan geçen süre içinde bu projenin sessizliğinde ‘sonuç ne oldu’ sorusuna cevap aramaya devam ediyor.
-IŞIKLI TÜNEL-
Hatırlanacağı gibi, Anıtlar Kurulu-Müze ve Üniversite yetkililerinin istişareleri ışığında yapılan çalışmalar kapsamında yapılan açıklamada, tarihi caddenin yaklaşık 7 ile 9 metre aşağı kısmında eski kaldırım taşlarının bulunduğuna işaret edilmiş ve şu bilgiye yer verilmişti:
“Yapacağımız çalışmayla birlikte, eski zemine bir tünel açacağız. Tüneli de ışıklarıyla ışıklandıracağız. Aşağıda, gerçek zeminin üzerinde 100 metrelik bir yürüyüş parkuru yapacağız. Böylece eski caddeyi gün yüzüne çıkarmış olacağız. Üstteki akış da normal şekilde devam edecek.”
-GÜNAY’DAN MESAJ-
Milattan önce 300 civarında Büyük İskender’in komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulan, antik kaynaklara göre yaklaşık üç yüz bin nüfusuyla Roma İmparatorluğu’nun 3., dünyanın ise 4. büyük kenti olan Antakya’nın Kurtuluş Caddesi özelinde konuşan son isim, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay oldu.
Sosyal paylaşım hesabı üzerinden bu konuda kısa bir değerlendirme yapan Ertuğrul Günay, tarihi Kurtuluş Caddesi ile ilgili zaman zaman gündeme taşınan projelerin önemine işaret etti ve ‘Bu adım gecikmemeli’ diye de ekledi.
Günay, buna dair şu tespiti paylaştı:
“Hatay; yeni Müzesi, mozaikleri, mutfağı, Saint Pierre Kilisesi gibi zenginlikleri ile müstesna bir şehirdir. Kurtuluş Caddesi’nde yapıların yüzey iyileştirilmesi ve antik zeminin ortaya çıkarılması sadece Hatay değil, ülke turizmi için de önemli bir adımdır. Bu adımın daha fazla gecikmemesini dilerim.”
-İLK PROJE 2004’TE-
Bugün, 2016 senesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen projenin ‘akıbeti’ sorgulanırken, bahse konu ‘Cadde’ye ilişkin çalışmaların tarihi aslında çok daha eskiye gidiyor. Antakya Kurtuluş Caddesi Yeniden Canlandırma Projesi, bu anlamda hazırlanan, ancak yine rafa kalkan-kaldırılan projelerden sadece bir tanesi!
Hazırlandığı dönem içinde ciddi ‘umut’ yaratan çalışmanın tarihi, 2004! Hatay’a Hizmet Vakfı ve dönemin Hatay Valisi Abdülkadir Sarı’nın girişimiyle gündeme gelen Proje, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller’in yürütücülüğünde, Y. Mimar Tuğba Barlık, Mimar Ceren Emir, Mimar Nagihan Gök ve Mimar Erdem Ufuk’tan oluşan bir ekip tarafından hazırlanmış, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Y. Doç. Dr. Mine Temiz de Kurtuluş Caddesi’nin tarihçesinin hazırlanması kapsamında projeye katkıda bulunmuştu.
Merak edilen, yerel idareler ve kent yöneticileri tarafından ara ara gündeme taşınan ‘Cadde’ için neden var olanı ‘slogandan’ gerçeğe çeviremiyor oluşumuz! Cevap var mı? Peki, elde başka proje kaldı mı?
-Tamer Yazar-