Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, su kuşlarının kışlık merkezi oldu

Türkiye’nin önemli göç yolları üzerinde yer alan Hatay, kış ortası
Türkiye’nin önemli göç yolları üzerinde yer alan Hatay, kış ortası su kuşu sayımında bir kez daha dikkat çekti. Adana, Hatay, Mersin, Kayseri, Osmaniye ve Niğde’de gerçekleştirilen çalışmalarda 74 türden toplam 287 bin 254 su kuşu tespit edildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 7. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan sulak alanlarda yapılan sayımda, Hatay’daki sulak alanlar, göçmen kuşların hem dinlenme hem de beslenme açısından en yoğun kullandığı noktalar arasında yer aldı.

Hatay, göç yollarının kilit noktasında

Flamingo, gri balıkçıl, kaşıkçı, kervan çulluğu, sumru ve alaca yalıçapkını gibi çok sayıda türün uğrak noktası olan Hatay, özellikle Belen Geçidi üzerinden Afrika’ya uzanan göç rotasında kritik bir geçiş alanı olarak öne çıkıyor.
Her yıl Avrupa, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Batı Asya’yı kapsayan Batı Palearktik bölgesiyle eş zamanlı gerçekleştirilen kış ortası sayımı, Hatay’ın biyolojik çeşitlilik açısından taşıdığı önemi bir kez daha ortaya koydu.

“Sulak alanlarımız göçmen kuşlar İçin hayati”

DKMP 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de uluslararası öneme sahip 14 Ramsar alanından 4’ünün bölge müdürlükleri sınırları içinde yer aldığını hatırlattı.
Atmaca, şu değerlendirmede bulundu:
“Sulak alanlarımızın korunması, sürdürülebilir yönetimi ve izlenmesi temel görevlerimiz arasında. Tropikal ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu ekosistemler sulak alanlardır. Hatay başta olmak üzere bölgemizdeki sulak alanlar, göçmen kuşlar için vazgeçilmez üreme ve barınma alanlarıdır.”
Türkiye’nin iki ana kuş göç yolunun kesişim noktasında bulunduğunu belirten Atmaca, bu yolların Hatay üzerinden Afrika’ya uzandığını vurgulayarak, “Sulak alanlarımız, uzun yolculuk yapan göçmen kuşlar için hayati birer mola noktasıdır” dedi.

Hatay’da doğa koruma çalışmaları daha da önem kazanıyor

Türkiye genelinde 503 kuş türü bulunduğunu hatırlatan Atmaca, yalnızca bu yıl yapılan kış ortası sayımında bölge genelinde 74 türden 287 bin 254 su kuşunun kayıt altına alındığını açıkladı.
Atmaca ayrıca, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla Hatay’daki sulak alanların korunmasının yalnızca bölge için değil, küresel biyolojik denge açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti. -AA-