Ankara Simidi Tescillendi
Ankara Simidi, Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, 22.08.2014 tarihinden itibaren korunmak üzere 05.12.2017 tarihinde tescil edildi. Markalama sürecini bu şekilde noktalayan Ankara Simidi, kendi hikâyesinde bekleyişini sürdüren Antakya Simidi için de örnek olur mu?
Yanında küçük bir poşette verilen kimyon-tuz karışımıyla yenen, lezzeti ve şekliyle diğer bir çok simitten ayrılan Antakya Simidi, Ankara’nın son ‘tescil’ hikâyesinde dururken, kendi ‘hikâyesi’ adına benzer kurumlara göz kırpmayı ihmal etmiyor.
Ankara Ticaret Odası başvurusu ile ‘tescil’ ve ‘markalama’ sürecini başarıyla tamamlayan Ankara Simidi noktasında duranların da merak ettiği gibi, Antakya Simidi için de Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından benzer bir adım atılır mı bilinmez ama, ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ bağlamında harekete geçenlerin kalabalığında sırasını bekleyen bizlerin Antakya Simidi için beklentisi oldukça net!
-EKONOMİK DEĞER-
Ülkemizin diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli, koyu renkli bir simit olan Ankara Simidi’nin ‘markalama’ başlığında attığı bu adım, ticari anlamda da oldukça önemli. Çünkü yöresel ürünlerin, coğrafi işaretle tescil edilmesinde amaç, yöresel ürünlerin standart hale gelmesini sağlayarak ekonomik değerlerini artırmak! Günde ortalama 600 bin adet satılan Ankara Simidi’nin ekonomik değerini bu anlamda tescil ettirmiş olduğunu söylemek sanırız çok yanlış olmayacak.
-NE YAPTIK?-
Bilindiği gibi, Başkent’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan Ankara Simidi’nin markalaşması amacıyla; Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Üniversitesi, Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ankara Simitçiler Odası, Ankara Ticaret Borsası gibi kurum ve kuruluşlar 2014 yılında bir araya gelmiş, Ankara Simidi’ne ‘coğrafi işaret tescili’ alınması için 22 Ağustos 2014 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvuru yapılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verilen akşam yemeği menüsüne girme başarısı da gösteren Ankara’nın bu geleneksel ‘tescilli’ lezzetinde dururken şunu sormak gerekiyor o halde! Tescili noktasında ‘ısrar’ ettiğimiz Antakya Simidi şu ana kadar hangi ‘tanıtım’ platformlarında kullanıldı? Kendine has bir şekli, lezzeti ve yenme usulü olan Antakya Simidi, -RESMİ- markalama sürecinin neresine iliştirildi?
-YÖNETMELİK DEĞİŞTİ-
Bu arada, benzer bir ‘tescil’ ve ‘markalama’ sürecini -KÜNEFE- ile yaşayan Hatay’ı da yakından ilgilendiren bir diğer gelişme, 29 Aralık 2017 tarih ve 30285 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği” noktasında oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, ‘üçgenlerin çevrelediği bir daire içinde yer alan köşeli parantez arasındaki Türkiye haritasından’ oluşan ‘Amblem’ bundan böyle ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün’ başlığındaki tüm ürünlerde kullanılacak.
Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarına ilişkin ‘amblem’ kullanımına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre; ‘AMBLEM’, tescilli coğrafi işaretli ve geleneksel ürün adları tescil belgesinde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretimi veya pazarlamasında faaliyet gösterenler tarafından kullanılacak.
Tescilli coğrafi işaretle birlikte amblemin kullanımı zorunlu olacak. Taraf olunan ikili veya çok taraflı anlaşmalar kapsamında Türkiye’de korunması öngörülen yabancı ülkelere ait coğrafi işaretler için ise amblem şartı aranmayacak. Tescilli geleneksel ürün adının amblemsiz kullanımı 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine tabi sayılmayacak.
Amblem, ilgili kanun hükümlerine uygun olarak, coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adı ile birlikte ürün veya ambalaj üzerinde yer alacak. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda ise işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılacak. Tescilli adın türüne göre Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği amblemlerden uygun olanı kullanılacak ve amblem üzerinde değişiklik yapılamayacak.
Amblem, coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adını kullananlar tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu resmi internet sitesinden temin edilecek. Yönetmelik, 10 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek. -Tamer Yazar-