Enerji Piyasalarında Regülasyon ve Rekabet Zirvesi’nin ardından değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, dünya genelinde ciddi bir enerji arz sorunu yaşandığını ifade etti. Günlük yaklaşık 11 milyon varillik petrol arz açığının piyasaları zorladığını belirten Bakan, özellikle jeopolitik gerilimlerin fiyatlar üzerindeki etkisinin giderek arttığını söyledi.
Kritik enerji geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan gelişmelerin, başta Asya olmak üzere birçok bölgeyi farklı ölçülerde etkilediğini dile getiren Bayraktar, bu krizin önceki dönemlere kıyasla daha geniş çaplı ve derin etkiler yarattığını vurguladı.
“Düzenleme ihtiyacı doğabilir”
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarına ilişkin en çok merak edilen soruya da yanıt veren Bayraktar, mevcut destek mekanizmalarının bütçe üzerindeki yüküne dikkat çekti. Eşel mobil sisteminin yıl sonuna kadar Hazine’ye yaklaşık 600 milyar TL’lik bir maliyet oluşturacağını belirten Bakan, benzer bir yükün enerji kalemlerinde de oluşabileceğini ifade etti.
Bayraktar, “Savaşın uzaması halinde elektrik ve doğal gaz tarafında da ciddi bir maliyet ortaya çıkabilir. Temennimiz bu sürecin kısa sürede sona ermesi. Aksi durumda bir düzenleme ihtiyacı doğabilir” dedi.
Vatandaş için destekler sürecek
Bakan Bayraktar, Bloomberg HT ekranlarında katıldığı programda, vatandaşın enerji faturalarını hafifletmek amacıyla uygulanan desteklerin devam edeceğini de açıkladı. Devletin sübvansiyon politikasıyla fiyat artışlarının doğrudan yansıtılmasının önüne geçildiğini belirten Bayraktar, sosyal dengeyi korumanın öncelikleri arasında olduğunu söyledi.
Enerji politikalarında üç temel unsur
Enerji yönetiminde sadece fiyatların değil, güvenliğin de kritik rol oynadığını vurgulayan Bayraktar, politikaların üç ana başlık üzerine kurulu olduğunu ifade etti:
* Arz güvenliği
* Enerjiye erişim
* Talep güvenliği
•
Küresel krizlerin etkisinin sürdüğü bir dönemde Türkiye’nin dengeli bir enerji politikası izlediğini belirten Bayraktar, gelişmelerin yakından takip edildiğini ve gerektiğinde adım atılacağını sözlerine ekledi.
