Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

İskenderun’da şartlı bağış krizi: mahkeme süreci belediye kararıyla şekillendi

İskenderun’da Çay Mahallesi’nde gecekondu hak sahiplerine yıllar önce verilmek üzere

İskenderun’da Çay Mahallesi’nde gecekondu hak sahiplerine yıllar önce verilmek üzere bağışlanan arsa üzerinden yaşanan tartışmalar yargıya taşındı. Belediye meclisinin arsa ile ilgili aldığı kararları sonradan değiştirmesi üzerine Hatay 3. İdare Mahkemesi, davanın konusunun ortadan kalktığına hükmederek “karar verilmesine yer olmadığına” karar verdi.
Belediye Meclisi, daha önce söz konusu arsanın belediye şirketi İSKENT’e ayni sermaye olarak devrini kabul etmişti. Bu karara karşı açılan dava sürerken belediyenin kararını geri çekmesi ve yeni bir düzenleme yapması, sürecin seyrini değiştirdi.


Mahkeme, dava konusu işlemin idare tarafından ortadan kaldırıldığını belirterek esasa girilmesine gerek görmedi. Ancak davanın açılmasına belediye kararlarının neden olduğu gerekçesiyle yargılama giderlerinin İskenderun Belediyesi tarafından ödenmesine hükmetti. Bu kapsamda belediye 2.468 TL yargılama gideri ile 30 bin TL avukatlık ücretini karşılayacak.
1997 yılında Konukoğlu ailesi tarafından gecekondu hak sahiplerine verilmek üzere bağışlanan 4.711 metrekarelik iki parselin, yıllar içinde farklı amaçlarla gündeme gelmesi tartışmaları büyüttü. Belediye meclisinin daha sonra arsanın vergi ve SGK borçlarına karşılık kullanılmasına yönelik yeni kararı da kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Ne olmuştu?

İskenderun’da yaklaşık 30 yıl önce Çay Mahallesi’nde gecekondu mağdurlarına konut yapılması amacıyla Konukoğlu ailesi tarafından bağışlanan arsa, belediye meclisinde yeni bir kararla gündeme geldi. Belediye, söz konusu taşınmazın İSKENT borçları ile vergi ve SGK borçlarının ödenmesi için satışa çıkarılmasını teklif etmişti.
Mecliste yapılan oylamada CHP’li üyeler karara karşı çıkarak “hayır” oyu verdi. AK Parti ve MHP’li üyeler ile bağımsız üye ise “evet” dedi. 16’ya 16 eşit çıkan oylamada Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’in “evet” oyu belirleyici oldu ve satış kararı kabul edilmişti.