Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Selin vurduğu Hatay için kritik soru: Devlet desteği gelecek mi?

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Hatay’da etkili olan sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketi ve yol çökmelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Çirkin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Hatay’da etkili olan

20 Mayıs 2026 tarihinde Hatay genelinde etkili olan şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel ve altyapı çöküntülerinde 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Çirkin, çok sayıda evin su altında kaldığını ve vatandaşların ciddi maddi kayıplar yaşadığını ifade etti.
İlk belirlemelere göre Antakya, Defne, Kumlu ve Samandağ ilçelerinde yaklaşık 25 bin dekar tarım arazisinin zarar gördüğünü belirten Çirkin, ayrıca 10 bin 500 kanatlı hayvan ile 80 büyükbaş ve 40 küçükbaş hayvanın telef olduğunu kaydetti. Yaşanan afetin yalnızca can kayıplarına neden olmadığını vurgulayan Çirkin, tarımsal üretimden hayvancılığa, altyapıdan bölge ekonomisine kadar geniş çaplı bir yıkım oluştuğunu dile getirdi.

“Hatay afet bölgesi ilan edilecek mi?”

Soru önergesinde, selden etkilenen bölgelerin “afet bölgesi” kapsamına alınıp alınmayacağını soran Çirkin, bu konuda herhangi bir çalışma yürütülüp yürütülmediğinin açıklanmasını istedi.
Üretici ve çiftçiler için destek talebi
Çirkin, zarar gören tarım arazileri için hasar tespit çalışmalarının ardından üreticilere destek veya hibe verilmesinin planlanıp planlanmadığını da gündeme taşıdı. Telef olan hayvanlar nedeniyle mağduriyet yaşayan besicilere yönelik destek ve zarar karşılama planlarının olup olmadığını da Bakanlığa yöneltti.

Esnaf için erteleme ve destek çağrısı

Depremlerin ardından toparlanma sürecindeki Hatay esnafının sel felaketinden de ağır etkilendiğini ifade eden Çirkin, şu başlıklarda destek sağlanıp sağlanmayacağını sordu:
• Esnaf Kefalet Kooperatif borçlarının ertelenmesi
• Vergi ödemelerinin ertelenmesi
• SGK prim desteği verilmesi
• Kredi yapılandırması yapılması
• Kira desteklerinin sağlanması

KOSGEB desteği gündemde mi?

Önergede ayrıca, afet nedeniyle zarar gören işletmeler için KOSGEB aracılığıyla özel bir destek paketi hazırlanıp hazırlanmayacağı da soruldu.