Hatay Arkeoloji Müzesi’nde ‘mimari’ anlamda yaşanan bazı sorunlar dikkat çekerken, son haberimizde paylaştığımız ‘zemin bozulması’ için bir tespit yapan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu tür yapıları inşa süresindedenetlemek, proje aksaklıkları ve imalat yanlışı varsa düzeltmek gerekir” dedi, ama yaşananlara ‘ana başlık’ olabilecek bir gerçeğin de altını çizdi!
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, tarihler 28 Aralık 2014 Pazar gününü gösterirken açılışı gerçekleştirilen Hatay Arkeoloji Yeni Binası için konuşurken, Antakya özelinde duran kentin eşsiz kültürel derinliğinin sokaklarda da hissedildiğini belirtmiş ve “Kazı yapılırken aslında şehirlerin kültürel mirasları ortaya çıkarılıyor. Hatay’da biraz kazınca belki 500 yıl biraz daha kazınca bin yıl, biraz daha kazınca 3 bin – 5 bin yıl öncesine gidiyor. Bu kent bilinen 13, bilinmeyen çok daha fazla medeniyetle harmanlanmış bir kent” demişti.
Davutoğlu, mevcut bu mirasın keşfedilmesine ve yeryüzüne çıkarılmasının önemine de değindiği konuşmasında, sergileme şartlarına da işaret etmiş ve buna verdiği önemi de şu kelimelerle çerçevelemişti:
“O mirası değerlendirirken, hem onları yeryüzüne çıkaracağız hem de bugün burada bu güzel eserde olduğu gibi, sergileyeceğiz, kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz. Biz toprağın altındaki tarihi mirasımıza sahip çıkacağız ve sahip çıkmakla kalmayacağız, onların ‘çağdaş standartlarda’ en iyi şekilde ‘sergilenmesine’ de önem vereceğiz.”
-BAKAN’DAN TESPİT-
Eserlerin ‘sergileme’ aşamasına ekli bu hassasiyetin ‘mimari’ noktada bası sıkıntıların yaşandığı bugüne eklediği sorular, ‘Müze binasının sadece 3 senede nasıl oldu da bu kadar yıprandığına’ dair! Konuya ilişkin geçen haftaki haberimize sosyal paylaşım hesabı üzerinden bir ekleme yapan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, herkesçe bilinen bazı tespitlere kendi tespitlerini ekledi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu tür yapıları inşa süresinde denetlemek, proje aksaklıkları ve imalat yanlışı varsa düzeltmek gerekir. Zeugma’da, Bakanlık üst düzeyi sanırım onlarca kez bu tür denetim ve düzeltme yaptı. Hatay’da bunlar yapıldı mı, bilmiyorum. Ancak yapının tamamlanmadan açıldığını biliyorum.”
Hatırlanacağı gibi, habere ekli fotoğrafta (AA kaynaklı), yeni Müze binasındaki zeminde ciddi bozulmalar dikkati çekmiş ve buna benzer sorunların binanın başka kısımlarında da (tavana ekli kısımlar bu alanlardan biri…) yaşandığı ifade edilmişti.
-VALİ DE SÖYLEMİŞTİ!-
Bakan’ın tespitine eklediği ‘tamamlanmadan açıldı’ ifadesi, buna ne ‘neden oldu’ sorusunu da gündeme taşıyor. Taşırken de, yapımına 2011 yılında başlanan ve 47 milyon TL harcanarak birinci etabı tamamlanan Arkeoloji Müzesi’ne dair sorunların ‘resmi ağızdan’ ilk paylaşımını yapan dönemin Hatay Valisi Ercan Topaca’nın, “Daha inşaat bitmedi, devam eden bir inşaat var, ama Müze’nin çatısı akıyor… Böyle bir şey olamaz. Böyle bir şey kimsenin içine sinmez. Bunun sorumluları hakkında gerekeni yapacağım. Bu konuda kimse benden tolerans falan beklemesin” sözlerini hatırlatıyor. Merak edilen, dönemin Hatay Valisi Ercan Topaca’nın, İl Koordinasyon Kurulu 2014 Yılı 4. Dönem Toplantısı sırasında sarf ettiği sözler noktasında dile getirdiği o ‘gerekenin’ yapılıp yapılmadığı! Yapıldıysa, bugüne ekli sorunlar sahi ‘neden hala devam ediyor’? -Tamer Yazar-