Tek Çare Beton muydu?
Defne Uğur Mumcu Alanı’nda başlatılan ‘Battı-Çıktı’ Projesi, kentin trafik sorununa cevap olur mu bilinmez ama… Bu bölgede çıkan tarihi eserlerin ‘bulundukları alanda sergilenmeleri’ ile oluşabilecek sinerjiyi elden kaçırdık, farkında mıyız?
Adana Anıtlar Kurulu ‘yerinde sergilenmeli’ dedi, taşınması ‘sakıncalı olabilir’ diye de ekledi! Ama binlerce yıllık bir tarihi ve kültürel geçmişi olan bir kenti yönetenlerin önceliği ‘yollardaki araçların yarattığı kalabalık’ olunca da, öncelik sıralamamız ve ona dair listemiz güncellendi! Çalışma sırasında toprak altından çıkan mozaikler için uzun bir süre çalışma yapıldı. Tespitleri yapılanlar yerlerinden kaldırıldı ve depolara taşındı. Çıkarılanlar arasında mozaikler dışında birçok şey olduğu da söylendi. Roma Hamamı da bunlardan biriydi. Bu konuda henüz tek bir resmi açıklama olmasa da, bölgedeki apartmanların altına doğru ilerleyen yapısal buluntular için sonuç ne oldu, var olanın derinliğine ne kadar inildi, kimse bilmedi, bilemedi.Tüm bunların orta yerine yığılan soruların ve cevapların en net olanı ise, süreci izleyen bazı uzman gözlerin birleştiği bir sonuca çıktı.
Sahi, Adana Anıtlar Kurulu’nun ‘yerinde koruyun’ uyarısı yerel idareciler tarafından dikkatle dinlenseydi eğer ve ısrar edilen proje de buna göre güncellenseydi, sonuç ne olurdu? Betondan bir trafik düzenlemesi yerine, tabanında binlerce yıllık bir geçmişi sergileyen bir çalışma, Defne ilçesine ve insanına turizm anlamında ne katardı ve ne kazandırırdı? Cevap var mı? Yoksa cevap sadece ‘maliyetler’ mi? -Tamer Yazar–