Ardından ‘İSTE’de olmalıyım’ dedim!
“Geçtiğimiz yıl bu aylarda Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli ile 1 saatlik bir sohbetimiz oldu. Sonra çıktım dedim ki, ‘Biz İskenderun’a geliyoruz” diyen Doç. Dr. Tolga Depci, hayallerinden ve yapmak istediklerinden bahsetti.
Eğitim, toplum, teknoloji ve kariyer başlıklarında önemli adımlar atan ve yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmeyi sürdüren İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tolga Depci, “Birçok hayalim gerçekleşmiş durumda… En çok istediğim; üniversitede akademisyen olmaktı, insanlara faydalı olmaktı, iyi bir aile kurmaktı ve iyi bir çocuk yetiştirmekti… Şimdilik hayallerimi yaşıyorum. En büyük hayalim, bir gün çok güzel bir icat çıkartmak ve bu buluşumla da insanlığa, insan yaşamına, yaşam kalitesine büyük fayda sağlamaktır” dedi.
-ORTAK ÇALIŞMA-
‘Teknoloji Sohbetleri’ başlığında yaptığı açıklamasında, Mühendislik Temel Bilimleri olarak diğer bölümlerle ortak yürüttükleri çalışmalara işaret eden Depci, “Ortak yürüttüğümüz çalışmalar elbette var. Bunların dışında farklı üniversitelerle yürüttüğümüz çalışmalar da var. Bu üniversiteler; Kyoto Üniversitesi, Japon Atom Enerji Ajansı, Moğolistan Bilim Akademisi Sibirya Departmanı, Rusya Bilimler Akademisi, Güney Kaliforniya Üniversitesi… Alanımızda faaliyet gösteren diğer üniversitelerdeki değerli bilim insanlarıyla da ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
-PATENT BAŞVURUSU-
Türkiye için çok önemli 10 kimya projesinden birini yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Tolga Depci, “Denizkestanesinden kafatası kemiği ve kemik çimentosu ürettik. Ayrıca, geçtiğimiz aylarda Amerika’da bir patent başvurusunda bulunduk. Bunların dışında, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerimizle yaptığımız çalışmaları da hızlandırdık” derken, geçtiğimiz yıllarda dahil oldukları NATO Projesi’ne dair şu bilgiyi verdi:
“Bu proje, borat bileşiklerinin senteziydi. Şimdi İSTE’deyiz. Araştırma ekibimiz farklı üniversitelerde çalışıyor, ama irtibatımız ve işbirliğimiz halen sürüyor. Daha önemlisi ise, İSTE’deki akademik kadromuz ile de yeni çalışmalar ve araştırmalar başlatmış olmamızdır.”
-NEDEN İSTE?-
Konuşmasında, ‘Niye İSTE’ sorusuna da cevap veren Depci, şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz yıl bu aylarda Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli ile 1 saatlik bir sohbetimiz oldu. Sonra çıktım dedim ki, ‘Biz İskenderun’a geliyoruz’. Çünkü Teknoversite’nin anlamı ve vizyonu çok hoşuma gitti. Üniversite-Sanayi İşbirliği ve üniversitedeki bilgi birikimini sanayiye aktarmak, sanayideki işleri üniversiteye entegre etmek, yani bilgi ile sanayiyi harmanlamak… Bu vizyonu geliştiren Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli’dir. Dediğim gibi, bu fikirler benim çok hoşuma gitti ve eşime dedim ki, biz İSTE’de İskenderun’da olmalıyız.”
-MAYIS’A HAZIRIZ-
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Teknoversite Günleri için de konuşan Depci, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mayıs ayında 2 tane çok sağlam geliyor, temellerini attığımız, şu anda devam eden projelerimiz var. Mayıs’ta Teknoversite Günleri’nde sergilenebilir diye düşünüyorum. -Tamer Yazar-