Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asıl temizliği de yaptık mı?

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın Hatay genelinde bulunan tarihi yapı ve mekânların temizliğine olan katkısının son adresi 1500 Yıllık Saint Simon Manastırı oldu.

Bünyesinde bulundurduğu kumlama ekibi eliyle tarihi eserlerde ‘temizleme’ çalışmaları yapan belediyelerin bu alandaki hizmetini izleyen ve Antakya özelinde duranlar, tarihsel ve kültürel birikimin bu kadar fazla olduğu bir kentte neden bu ekipmanların, özellikle de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde olmadığını soruyor. Sorarken de, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın, Defne İlçesi Aknehir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan St. Simeon Manastırı’nda yaptığı son temizlik çabasına işaret ediyor.
Hatırlanacağı gibi, Büyükşehir’e bağlı ekipler, ziyaretçiler tarafından Manastır içerisine ve çevresine atılan çöp ve ambalaj atıkları toplayarak, bölgede yaşanan çirkin görüntüye son vermişlerdi. Ancak Manastır duvarlarındaki ‘sprey’ boyalı kirliliğin ne durumda olduğunu soranlar, “Asıl temizlik ne zaman” sorusunu da es geçmiyor!
-KUMLAMA YÖNTEMİ-
İstanbul’da, Fatih Belediyesi gibi, tarihi ve kültürel birikimi fazla olan yerel idareler tarafından kullanılan yöntem sayesinde; çeşme, türbe, okul, cami, kilise ve benzeri ‘eski’ yapıların duvarlarına yazılan grafiti, sprey boya gibi yazılar temizleniyor. Kumlama makinasında kullanılan özel üretilmiş kuvars garnet kumu sayesinde, bu yapılar, doğal dokusuna zarar verilmeden temizlenip kötü görüntüden kurtarılıyor ve eski haline dönmesi sağlanıyor. -Tamer Yazar-