Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her Bel Ağrısı Fıtık Mıdır?

Sağlık Köşesi Kudret Kuş(Fizyoterapist)

Sağlık Köşesi

Kudret Kuş(Fizyoterapist)

Bel ağrısı, bel zorlanması ve duruş bozuklukları gibi problemlerin bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar vererek ağrıya yol açmasıdır ve bu bağlamda insanların hayatını kısıtlayarak iş gücü kayıplarına yol açar. Bel ağrısı ciddi fiziksel, psikolojik ve ekonomik kayıplara yol açmakla beraber ayakta durma, yürüme, eğilme, ağırlık kaldırma, seyahat, sosyal yaşam, giyinmeye kadar kişinin birçok aktivitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bel ağrılarının sebepleri nelerdir?
Bel ağrısı denilince aklınıza öncelikle “Bel Fıtığı” gelse de; dünyada baş ağrısından sonra ikinci sıklıkta görülen bu ağrılar başka nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.
-Sigara kullanımı, ilerleyen yaş, çalışma koşullarının ağır olması ve stresli çalışma şartları, sedanter(hareketsiz) yaşam, düşük eğitim durumu, karın ve sırt kaslarının zayıf olması, yanlış vücut mekanikleri, anksiyete(kaygı bozukluğu) ve depresyon gibi psikolojik faktörler bel ağrısının başlamasındaki risk faktörlerinden sayılabilir.
-Bel ağrıları bel zorlaması, duruş bozuklukları, bel fıtığı, bel omurgasının kireçlenmesi, omurga kırıkları ya da kayması, nadiren de olsa enfeksiyon, malignite(kötü huylu tümor) veya sistemik bir hastalıktan dolayı da kaynaklanabilir.

Bel ağrısı hakkında bilmediklerimiz!
Dünyadaki insanların yaklaşık olarak % 84’ü yaşamlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Birçok bireyde bel ağrısı herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşmesine rağmen, bir kısmında tekrarlı ve sürekli olabilir. Bu bağlamda cerrahi tedavi, bel ağrısı için nadiren düşünülmesi gereken bir seçenektir.
Bel ağrılarınız egzersiz yapmaya engel değildir, aksine egzersiz yapmak omurganızın sağlığı için yararlıdır. Yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler ve egzersizi içeren, cerrahi olmayan bir yaklaşımı her zaman ilk tedavi seçeneği olarak düşünülmelisiniz. Bel ağrılarınızı yatarak geçirmeye çalışmamalısınız!
Yapılan bilimsel çalışmalar ile fizyoterapi gibi ulaşılması kolay tedavi yöntemlerinin, güçlü ağrı kesici ve ilaçlara göre bel ağrısını daha fazla azalttığı gösterilmiştir.

Bel ağrılarında fizyoterapi ne işe yarar?
Bel ağrısında fizik tedavi ile ağrının ve kas spazmının azaltılması, omurga mekaniğinin düzeltilmesi ve mekanik stresin azaltılması, kas kuvvet ve enduransının(dayanıklılık) artırılması, fleksibilitenin(bükülme yeteneği) artırılması ve postürün düzeltilmesi amaçlanır.

Bel ağrısını önlemek için neler yapılmalı?
-Bel ağrısını engellemek için ağırlık kaldırırken, masa başında otururken, spor yaparken vücudunuza doğru şekil vermeli ve belinize fazla yüklenmemelisiniz. Yerden bir şey alacağınız zaman mutlaka dizlerinizi kırmalı, belinizden eğilmekten kaçınmalısınız.
-Ayrıca bel ağrısından korunmak için fazla kilolarınızdan kurtulmalı, sigara kullanmayı bırakmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve kondisyonunuzu iyi tutmalısınız…
Hepinize sağlıklı günler dilerim…

KUDRET KUŞ Kimdir?
Fizyoterapist Kudret Kuş, 1993 yılında Hatay’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Antakya’da tamamladı. 2016 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden başarıyla mezun oldu.
‘Sağlık Çalışanlarında Obezite’nin Görülme Sıklığı ve Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması’ adlı çalışması, VI. Ulusal Obezite Kongresi Bildiri Özetleri kısmında, ‘Topuklu Ayakkabı Kullanımının Postür ve Denge Üzerine Etkisinin Araştırılması’ adlı çalışması Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi’nde yayımlanmıştır.
2017 ocak ayından itibaren Sevgi Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde fizyoterapist olarak çalışmaktadır.
[email protected]/0535 965 25 12