Hataylı ‘Girişimcileri’ bekliyor
Türkiye’de son dönem tarımsal üreticilerin gözdesi durumundaki ‘Organik Tarım’ konusu, ‘Solucan Gübresi’ başlığında Arsuz’da düzenlenecek sempozyumla Hatay’daki girişimciler için masaya yatırılacak. Gerçekleşecek programın sonunda, katılımcılara ‘Solucan ve Solucan Gübresi’ dağıtımı da yapılacak.
Arsuz Belediyesi; Besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim artırıcı ve erkencilik sağlayan özellikleri ile üreticiler nezdinde giderek daha fazla tercih edilmeye başlanan ‘solucan gübresi’ için gerçekleşecek önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Konuya ilişkin konuşan ve Hataylı girişimcileri 17 Şubat’taki sempozyuma davet eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Arsuz Kaymakamlığımız ve Belediyemiz tarafından düzenleyeceğimiz ‘Solucan Gübresi ve Organik Yaşam Sempozyumu’, 17 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’da Arsuz Belediyesi Nikah Salonu’muzda gerçekleştirilecektir. Vermikompost solucanları, solucan gübresi, kaliteli üretim ve ekolojik denge gibi konuların uzmanlar tarafından ele alınacağı sempozyuma tüm halkımız davetlidir” dedi.
-SUNUMLAR-
Sempozyum’da; Doç. Dr. Ersöz Gonca ‘Vermikompost Solucanları ve Solucan Gübresi’, Üretici Dursun Yaz ‘Solucan Gübresinin Kaliteli Üretim Aşamaları’, Üretici Yusuf Kenan Çelik ‘Solucan Gübresinin Topraktaki İşleyişi ve Etkisi, Doç. Dr. Kenan Doğan ‘Tarımda Ekolojik Dengenin Önemi’ ve Kimya Mühendisi İbrahim Tonbul ise ‘Üreticilerin ve Çiftçilerin Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar’ başlığında birer sunum yapacak. Gerçekleşecek programın sonunda katılımcılara ‘Solucan ve Solucan Gübresi’ dağıtımı da yapılacak.
-ÜRETİM YETERSİZ-
Tarımsal gelişimini teknoloji ile birleştiren ülkelerde her türlü sebze, meyve, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan ‘solucan gübresinin’ ülkemiz tarımındaki yüzdesel ağırlığı halen istenen seviyede değil. Türkiye’nin yıllık gübre ihtiyacı olan 13 milyon ton içindeki solucan gübresinin payı ise sadece yüzde 5. Peki faydaları mı?
Solucan gübresi; Meyve, sebze ve tüm bitkilerin verimini, dayanıklılığını, kalitesini arttırırken, doğal aromasını, nefasetini kazandırır, kök ve kök çevresinde ki hastalıklara karşı direnç sağlar. Solucan gübresinin faydası, solucanların üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvılarını (Sölom Sıvısı) gübreye geçirmesi ve bu sıvı gübrede bitkilerde patojenlere karşı direnç sağlamasıdır.
Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda bitkiye yararlı mikroorganizmalar, azot fikse eden bakteriler, fosfat bakterileri, mikoriza mantarlar, antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları, aminoasitler ve enzimler bulunur. Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri, bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. -Tamer Yazar-