Kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlendirildi …
Defne Belediyesi, Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği ve Özel Antakya Akademi Hastanesi organizesinde, Nahırlı Sosyal Yardımlaşma Derneği’nde “Meme Kanserinden Korkma Geç Kalmaktan Kork” konulu bilinçlendirme semineri düzenlendi.
Katılımın yoğun olduğu etkinlikte Meme kanserinin, erken teşhis ile yüzde yüz tedavi edilebilen bir hastalık olduğu, en kolay iyileşebilen kanser türü olduğu belirtildi, kendi kendine meme muayenesinin, erken teşhisin önemine vurgu yapıldı ve “Sağlığınız parmağınızın ucunda” mesajı verildi.
Etkinlikte MKÜ Tıp öğrencileri slaytlı sunumlarla katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı, bilinçlenmelerini sağladı. Kanserin, vücudumuzda bir organ yada dokudan hücrelerin kontrolsüz bölünüp çoğalması olduğunu söyleyen Tıp Öğrencileri, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarına da meme kanseri dendiği bildirdi.
Her 11 dakikada bir kadın meme kanserinden hayatını kaybetmekte …
Dünyada ölümlerin yaklaşık yüzde 12’sinin kanser vakalarından oluştuğuna değine Tıp Öğrencileri, şu bilgileri aktardı: “Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 11 dakikada 1 kadın meme kanseri ile hayatını kaybetmektedir. Her 3 dakikada bir kadına, yeni meme kanseri tanısı konmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusu ortaya çıkıyor.
Eğer bir kadının birinci dereceden bir akrabasında (anne, kardeş) meme kanseri varsa. riski 2 kat artar. Toplumdaki her 10 meme kanseri olgusundan bir tanesi ailevidir. Meme kanserinde risk etkenleri; Hormonal etkiler, ilk adet yaşının11’den küçük olması, menopoz yaşının 55’den büyük olması, ilk doğumun 40 yaş üstünde yapılması. Obezite, yüksek dozda radyasyona maruz kalma, 8-10 yıldan fazla süreli hormon tedavisi, geçirilmiş meme hastalıkları.
Kadınlar 40 yaş ve sonrası her yıl mamografi çektirmeli, her ay elle muayene yaptırmalı. Memede, kitle, akıntı, hassasiyet varsa hemen doktora başvurmalı. 40 yaş altındakilere doktor gerek duyarsa mamografi çektirebilir.
Kadınlar elle muayenede bilinçsiz …
Kadınlar kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli ve doğru bilgiye sahip değiller. Meme kanserli kadınların kanser tanısı almadan önce kendi kendine meme muayenesi ve meme kanseri hakkında bilgileri çok düşük. Kendi kendine meme muayenesi yapan kadınların oranı da oldukça düşük. Erken tanı yöntemlerini etkili şekilde kullanmada en önemli etmen bilgi eksikliği olmasıdır.
Kendi kendine meme muayenesinde amaç, anormal dokuyu tanımlamak ve tedaviyi hızlandırmaktır. Kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın, kısa süre içinde kendi meme dokusunu tanır. Kendi kendine meme muayenesi için, adet görüyor ise adet bitiminden 5-7 gün sonra, adet görmüyor ise her ayın belli bir günü uygulama yapılmalı. Kendi kendine meme muayenesi kolaydır, herkes tarafından uygulanabilir, maliyeti yoktur, herhangi ir malzeme gerektirmez, bir sağlık kuruluşuna gitmeyi gerektirmez.”
Etkinlikte, Prof.Dr. Muhyittin Temiz, Prof.Dr. Sinem Karazincir, Prof.Dr. A.Ulvi Hakverdi, Opr. Dr. Mehmet Kılıçlar ve Prof.Dr.Sibel Hakverdi katılımcıların sorularını cevapladı. -Mehmet ÖZGÜN-