Türkiye Çelik Sanayi Zirvesi geçtiğimiz hafta sonunda ilimiz Hatay’da gerçekleşti. TÇÜD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Hasan Çolakoğlu’nun açış konuşmasıyla başlayan Ottoman oteldeki zirvede Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Vali Erdal Ata ile Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü birer konuşma yaptı. Vali Erdal Ata yaptığı konuşmasında Dünyada demir çelik sektöründe kapasite ve üretim 2000’li yılların başından itibaren küresel ölçekte hızlı bir büyüme eğilimi sergilediğini, Türkiye’de de benzer bir seyir izleyen çelik sektörünün son 15 yıllık süreçte hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini kaydetti.
Vali Ata Çelik zirvesinin ilimizde düzenlenmesinden ötürü de Bakan ÖZLÜ’ye teşekkür etti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de şunları söyledi:
“Temel hedefimiz, yakın bir gelecekte, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için çok yönlü tedbirler almak durumundayız. Demir-Çelik sektörümüz, 2017 yılında 45 bin kişiye doğrudan istihdam üretirken 18,3 milyon ton çelik ürünleri ihracatı yaparak, ülkemize 13,4 milyar dolar gelir sağlamıştır. Bu rakam toplam ihracatımızın yüzde 9’una tekabül etmektedir. Sektör tarafından, 2017 yılında 37,5 milyon ton sıvı çelik üretilerek, yüzde 73 seviyesinde kapasite kullanım oranına ulaşılmıştır. Bu üretimin gerçekleşmesi için, yaklaşık 11 milyon ton demir cevheri ve 20 milyon ton hurda ithalatı yapılmıştır. Ülkemiz ve coğrafyamız üzerinde sahnelenmek istenen oyunlara, ekonomik araçlarla oluşturulan manipülasyonlara karşı en iyi cevabı; daha çok yatırım yaparak, daha çok üreterek ve daha çok büyüyerek vereceğiz. Ne terör, ne de bölgesel sorunlar; ekonomik hedeflerimize ulaşmamızı engelleyemeyecek.”
Bakan Özlü, ülkemizin 2017 yılı verilerine göre, çelik üretiminde Avrupa’da ikinci, dünyada da sekizinci sırada yer aldığını kaydetti. Bakan Özlü, sektörde 22 Ar-Ge ve 3 tasarım merkezi bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin geçen yıl 16 milyon ton çelik ürünleri ithalatı için 12,5 milyar dolar döviz ödediğini belirten Bakan Özlü, şöyle devam etti:
“İthalat miktarının bu kadar yüksek olmasında dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleştirilen ithalat, düşük kaliteli ürün ithalatında piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin yeterli olmaması, dampingli ve devlet destekli ürün ithalatı, hızla büyüyen iç talep, serbest ticaret anlaşmaları, bazı ürünlerde yeterli düzeyde üretim gerçekleştirilememesi etkili olmuştur.
İnşa aşamasında ilgili diğer tüm girdilerde de yurt içi imkanlarımızın azami kullanımı için aynı yaklaşımı benimsiyoruz. Çelik üreticilerimizin ihtiyacı olan ve 1 milyar dolara yakın bedel ödeyerek ithal ettiğimiz grafit elektrot için yurt içi üretime geçilmesi hususunda ortak bir çalışma yürütüldüğünü, ferro alyaj üretiminin de çelik sektörü için önem taşıdığını ifade etmek isterim. Bu konuyu, ihtiyaç duyarsak Yerlileştirme Yürütme Kurulu gündemine de getireceğiz. Bakanlık olarak bu konuya gerekli desteği vereceğiz.”
Toplantı ülkemizde kaliteli çelik üretiminin güçlendirilerek yerlilik ve kalite oranının artırılması konulu sunumun ardından katılımcıların konu hakkında değerlendirmelerde bulunmalarıyla sona erdi.
-Gökay Gökdemir-