Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antalya ‘Japonya’ yolunda…

Antakya Ne Durumda? Antakya

Antakya Ne Durumda?

Antakya gibi aromatik bitkiler konusunda oldukça iddialı bir kaynağa sahip Antalya, bu zenginliğini ‘ticarete’ ve ‘paraya’ çevirmek için Japonya yolunda! Katılımcı firmaların ilk durağı Japonya, ikinci durağı Güney Kore oldu.

Hatay Valiliği’nin paylaştığı bilgiye göre, ülkemizde bulunan yaklaşık 10 bin bitki türünün 3 bin 300 kadarı endemik. Hatay’da ise 2 binden fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor. Buna göre, ülkemizde yetişen endemik bitkilerin %10 u Hatay’da yetişiyor. Bölgede 2 binden fazla tespit edilen bitki türünden birçoğunun ise tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanmış durumda.
Bu zenginliğin resmi karşılığı olarak Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni oluşturan ve kente gelen ziyaretçileriyle de bu zenginliği paylaşan Hatay adına sormak gerek o halde… ‘Sahip olduğumuz bu kaynağın ekonomisi içindeki payı nedir?’
-YAPILMASI GEREKEN!-
Bu konuda çalışan ve Hatay gibi benzer bir bitkisel envantere sahip olan illerden biri, Antalya. Antalya başlığında bu konudaki dinamikleri harekete geçiren Antalya Ticaret Borsası ise üyelerinin yurtdışı ticaretini geliştirmek ve ihracat hacmini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Antalya Ticaret Borsası, bu kapsamda, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen “Antalya İli Geleneksel ve Yöresel Tarım Ürünleri Tıbbi Aromatik Bitkiler, Uçucu Yağlar, Reçel, Pekmez, Baharat ve Zeytin-Zeytinyağı İhracatının Geliştirilmesi” isimli URGE Projesi kapsamında üyelerini pazar araştırması için Japonya ve Güney Kore’ye götürdü. Yapılan ikili görüşmeler ve temaslarda Japonya ve Güney Kore ile ticareti artıracak girişimlerde bulunuldu.
-PAZAR ARAŞTIRMASI-
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Simav ile Cüneyt Doğan’ın önderlik ettiği heyet, ilk olarak Japonya’da tıbbi aromatik bitki kullanılarak kozmetik ve doğal ilaç üreten firmalara incelemelerde bulundu, Uzakdoğu’nun en büyük doğal ilaç ve kozmetik markalarının üretim ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Heyet, Japonya’ya doğal ürün ihracatı konusunda görüşmelerde bulundu. ATB heyeti, Uluslararası Foodex Japan 2018 Fuarı’na da katılarak, dünyanın pek çok ülkesinden fuara katılan firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
-İŞBİRLİĞİ HEDEFİ-
Konuyla ilgili konuşan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 7. Meslek Komitesi’nin talebi üzerine Ekonomi Bakanlığı destekli URGE Projesi’ni başlattıklarını belirterek, ATB üyelerinin yurt dışı bağlantılarını sağlayarak ihracat potansiyelini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Japonya ve Güney Kore’nin özellikle tıbbi aromatik bitki alanında iyi bir ihracat pazarı olduğuna dikkat çeken Çandır, “Antalya, tıbbi aromatik bitki, reçel, baharat, zeytinyağı konusunda son derece zengin bir şehir. Üyelerimiz bu ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor, iç pazara sunuyor. Amacımız yerel zenginliğimizi URGE projesi aracılığıyla yurtdışına taşımak. Hem ülke ekonomisi hem şehrimizin ekonomisine katkı sağlamak. Ana hedefimiz uluslararası ticareti geliştirerek, ülkemize daha çok döviz kazandırmak” diye konuştu.
-SORALIM MI?-
Hatay gibi benzer bir bitkisel kaynağı olan Antalya bazında atılan bu stratejik ve önemli adımları, bu kentin benzer konumunda duran kurumlarına ve o kurumların başında olan isimlere soralım mı? Bu konuda bir ‘Müze’ oluşturan Hatay adına ‘ticari anlamda’ ne yapıldı, ne yapılıyor ya da yapılanlar şu ana kadar ‘ne kadar meyve verdi’ diye ekleyelim mi? -Tamer Yazar-