Bir dizi görüşme ve ziyaret programı çerçevesinde Hatay’a gelecek olan TÜSİAD heyeti, Hatay iş dünyası temsilcileri ile görüşüp, bölge ekonomisinin son durumu ile ilgili bilgi alacak. Ziyaret kapsamında Hatay Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ile görüşmeler gerçekleştirilecek.
TÜSİAD’ın 12 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşen 47. Genel Kurulu toplantısında başkanlığa seçilen Hataylı İşadamı Erol Bilecik, 2011’de başlayan Suriye krizi ile baş gösteren bölgesel sıkıntıların Hatay ekonomisinde yarattığı dalgalanma ve biriken sorunlar noktasında TUSİAD’ın desteğini ve katkısını gösterme amaçlı bugün ilimize geliyor.
Hatay iş dünyasına destek olma amacıyla düzenlenen ziyaret kapsamında, TÜSİAD heyeti, bölge ekonomisiyle ilgili bilgi alacak. Mülteciler üzerine çalışmalar yapan sivil toplum temsilcileri ile de bir araya gelecek olan heyet, Reyhanlı’da Şehit Fatma Avlar’ın evine taziye ziyaretinde bulunacak.
-KALABALIK HEYET-
TUSİAD Başkanlığı’na seçildiği gün verdiği mesajında, “Ben, bu toprakların insani bereketine olan inancımı kendi yaşadıklarımla besleyebilmiş bir kişiyim. Bunu kendi adıma çok büyük bir şans olarak görüyorum. Bu toprağın insanının, gücünü bilimden ve akıldan alan imkânlara, desteğe, eğitime ve özgüvene kavuştuğunda neler başarabildiğini çok ama çok iyi biliyorum. Emin olabilirsiniz ki, yeni dönemde arkadaşlarımla birlikte çok ama çok çalışacağız” diyen Erol Bilecik, ‘bu toprakların insani bereketine olan inancını’ bu kez Hatay için paylaşacak.
Alınan bilgiye göre; TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik başkanlığındaki heyette; TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Y. Koç, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Akman, Batu Aksoy, Esin Güral Argat, Bahadır Balkır, Barış Oran ile TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası yer alacak.
-İKİLİ GÖRÜŞMELER-
Nakliye sektöründen turizm başlığına uzanan geniş bir yelpazede yaşadığı sorunlara rağmen şu ana dek ciddi bir ekonomik performans ortaya koyan Hatay’da, il ekonomisinin dinamikleri ile bir araya gelmesi beklenen TÜSİAD heyeti, iş dünyası temsilcileri ile görüşüp, bölge ekonomisinin son durumu ile ilgili bilgi alacak. Ziyaret kapsamında; Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ile görüşmeler gerçekleştirilecek.
Reyhanlı’da Cilvegözü Sahra Hastanesi ve Gümrük Müdürlüğü’nü ziyaret edecek olan TÜSİAD heyeti; Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu ile görüşecek.
TÜSİAD heyeti, ayrıca Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret ederek Suriyeli mülteciler ile biraraya gelecek ve dernek çalışmaları hakkında bilgi alacak.
-FATMA AVLAR!-
Suriye’nin Afrin bölgesini uzun bir süre işgal altında tutan YPG/PKK’lı teröristlerce Hatay’ın Reyhanlı ilçesine atılan roketin evlerine isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Fatma Avlar’ın Ailesi de TUSİAD heyetinin ziyaret adreslerinden biri olacak. TÜSİAD heyeti, bu kapsamda Şehit Fatma Avlar’ın Reyhanlı’daki evine taziye ziyaretinde bulunacak.
-SORUNLAR-
TÜSİAD heyetinin Hatay ziyareti, sorunlarını (takipteki artan kredi miktarı, işsizlik oranı, ihracat oranlarında düne göre gerileme, zarar gören turizm sektörü, sorunlarını çözmeye çalışan nakliye sektörü) yerel ve ulusal boyutta sıkça paylaşan kent ekonomisi adına mevcut başlıkların masaya bir kez daha yatırılması adına önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. İkili görüşmelerde gündeme gelecek ‘ana’ başlıkların ne olacağı ve o başlıklara dair ne tür çözüm önerilerinin geliştirileceği net değil. Ancak geçmişte buna dair HASİAD tarafından yapılan tespitlerde beklentiler ana başlıklar halinde şöyle sıralanmıştı:
* Yatırım faaliyetlerinin istenilen düzeye çekilmesi için başta Hatay olmak üzere, Suriye krizinden etkilenen illere teşviklerin arttırılması, teşvik kapsamında Hatay’ın 4. Bölgeden 6. Bölge kapsamına alınması,
* Hatay’a devlet yatırımlarının arttırılması ve başlanan devlet yatırımlarının acilen tamamlanması,
* İhracat ve nakliye sektörlerine destek sağlanması, özellikle Ortadoğu’ya RoRo ile yapılan taşımaların teşvikle desteklenmesi,
* Bölgemizdeki olumsuz algıdan dolayı oluşan teminat yetersizliklerine karşı çözüm üretilmesi ve firmaların finansmana erişiminin kolaylaştırılması, -Tamer Yazar-